Allt fler tar tåget – VR slog passagerarrekord i fjol

I fjol gjordes rekordmånga tågresor i Finland. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

I fjol gjordes över 14 miljoner tågresor i Finland. Det är en ökning med 9 procent jämfört med året innan.

VR rapporterar om rekordsiffror inom tågtrafiken i Finland i fjol. Bara under december månad gjordes 1,2 miljoner tågresor, vilket är 10 procent fler än i december året innan.

Mest har passagerarmängderna ökat mellan Helsingfors och Uleåborg, Helsingfors och Rovaniemi samt Helsingfors och Jyväskylä.

– Vi är väldigt glada över att tågtrafikens uppsving fortsätter. Sedan 2015 har resorna ökat med cirka 26 procent, säger VR:s passagerartrafiksdirektör Topi Simola.

Enligt bolaget själva är sänkta priser en starkt bidragande orsak till tillväxten. En annan förklaring är att kapaciteten har ökat.

– Vi har märkbart utökat turtätheten, förlängt tågen och förkortat restiderna, säger Simola.

Utöver inrikestrafiken har också resorna mellan Ryssland och Finland ökat betydligt. 2019 gjordes totalt 560 000 resor mellan S:t Petersburg och Helsingfors, en ökning med 15 procent jämfört med 2018.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning