Allt fler placerar i bostäder – OP-gruppen: Efterfrågan på lån för placeringsbostäder har trefaldigats

År 2012 ansöktes det vid OP:s andelsbanker om cirka 4 800 lån för placeringsbostäder under perioden januari-oktober. I år har det ansökts om omkring 14 600 lån under motsvarande period. Bild: Mikael Piippo/SPT

Enligt OP-gruppen ansökte män tidigare om betydligt större lån för placeringsbostäder än kvinnor, men i år är skillnaderna väldigt små.

Antalet ansökningar som gäller lån för placeringsbostäder har tredubblats inom tio år, uppger OP-gruppen i ett pressmeddelande på måndagen.

År 2012 ansöktes det vid OP:s andelsbanker om cirka 4 800 lån för placeringsbostäder under perioden januari-oktober. I år har det ansökts om omkring 14 600 lån under motsvarande period.

Enligt OP har också storleken på lånen ökat under samma tidsperiod. Nu är den genomsnittliga lånesumman för placeringsbostäder 104 000 euro, medan den för tio år sedan låg på omkring 80 000 euro.

Medelåldern på dem som ansöker om ett lån för en placeringsbostad har också sjunkit betydligt. För tio år sedan ansökte män om lån för en placeringsbostad i genomsnitt vid 47 års ålder och kvinnor vid 49 års ålder. I år ligger medelåldern på 43 för män och 44 för kvinnor.

Tidigare ansökte män om betydligt större lån för placeringsbostäder än kvinnor, men i år finns det ingen sådan skillnad längre, enligt OP.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning