Allt fler pensionärer tampas med skulder

Bild: HBL-Arkiv/Kristoffer Åberg

Andelen skuldsatta pensionärer ökar stadigt. Många av dem ansöker om skuldsanering. Det rapporterar Statistikcentralen och Talouselämä.

Sammanlagt 4 211 personer ansökte i fjol om skuldsanering. Bland dessa ansökningar har andelen pensionärer i åldersgruppen 65-74 ökat med 26,7 procent under det gångna året. Andelen överskuldsatta pensionärer har ökat stadigt sedan 2012, rapporterar Talouselämä.

Enligt forskningschef Anu Rajala på Konkurrens- och konsumentverket är det främst nyblivna pensionärer som inte har granskat sina konsumtionsvanor som drabbas av skuldsättning då inkomsterna sjunker.

– Nyblivna pensionärer hör till den generation som är van vid att konsumera frejdigt. Det finns också pensionärer som har skuldsatt sig då de har hjälpt sina barn ekonomiskt och inte lämnar den vanan då de blir pensionärer, säger Rajala.

Även skilsmässor och flyttningsrörelser påverkar situationen. De pensionärer som bor ensamma har det ofta tufft ekonomiskt och en del måste ta lån för att kunna flytta från glesbygden till tätorten för att få bättre geriatrisk vård.

Enligt Konkurrens- och konsumentverkets jurist Paula Hannula finns det fortfarande kryphål i den lagstiftning som reglerar snabblån, vilket kan utgöra en stötesten för många pensionärer som drygar ut pensionen med konsumtions- och snabblån.

Det nuvarande räntetaket gäller endast snabbkrediter under 2 000 euro. Utbudet av snabblånen har ändrat skepnad så att allt fler bolag nu erbjuder större krediter som är saltade med saftiga räntor.

– Årsräntan på ett snabblån som överstiger 2 000 euro kan vara över 200 procent. I vissa fall är det 400 procents ränta som gäller, säger Hannula.

Ifall man återbetalar lånet med en månatlig minimirat är den onda cirkeln sluten.

– I detta fall betalar man endast räntor och lyckas inte amortera lånet. I praktiken kan man tvingas återbetala 4 000 euro för ett snabblån på 2 000 euro, säger Hannula.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00