Allt fler kvinnliga uppfinnare

Flottiljamiral Grace Hopper var en amerikansk dator-pionjär som bland annat utvecklade den första kompilatorn. Bild: James S. Davis

"Uppfinnar-Jocke" är alltjämt oftast en han. Men kvinnorna blir allt flitigare när det gäller nya idéer, framgår av FN:s senaste globala patentstatistik.

Av de uppemot en kvarts miljon patent som FN-organet Wipo publicerade förra året fanns det minst en kvinna med som upphovsperson i 31 procent. För tio år sedan var motsvarande siffra bara 23 procent, uppger Wipo (World Intellectual Property Organization).

Två asiatiska jättar leder jämställdhetsligan. I sydkoreanska patent finns kvinnor med i precis 50 procent av fallen, och i Kina ligger andelen på 48 procent.

Sedan är det ett rejält gap ner till Belgien och Spanien, trea respektive fyra med en kvinnlig andel på mellan 35 och 36 procent.

Nordiska länder ligger ofta bra till vad gäller jämställdhet, men får i detta sammanhang nöja sig med mer blygsamma placeringar. Finland är bäst, med plats 11 globalt, medan Sverige ligger på en 15:e plats.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning