Här är de bästa tipsen för julgranen

De flesta finländare föredrar äkta vara, men om man köper plastgran i år lär de flesta välja trendfärgen svart i stället för rosalila. Bild: SPT

Allt fler köper julgran i kruka. Enligt Finlands skogscentral finns det en julgran i minst vartannat hem i Finland.

Finländarna har vant sig vid små och förmånliga granar. Men allt fler köper en krukgran som senare kan planteras på gården, skriver skogcentralen i ett pressmeddelande. Det framställs som ett ekologiskt alternativ.

I år köper finländarna sammanlagt 1,5 miljoner granar, uppskattar skogscentralen. Av dem kommer 1 miljon från inhemska granodlingar. Ungefär 300 000 granar tas från egna eller bekantas skogar medan 150 000 importeras från utländska odlingar.

Den som själv sågar sin gran kan med fördel välja en tät gran som vuxit långsamt i plantbeståndet. På det sättet ger man utrymme för träd med bättre tillväxt.

Skydda granen mot kall blåst om hemresan är lång, annars torkar granen och barren lossnar. Ifall det är kallt ute, ställ granen i ett vattenkärl och låt den stå och tina på en sval plats i ett dygn innan du tar in den.

Såga av 3–5 centimeter för att få en ny snittyta. På det viset suger granen upp vattnet bättre. Tälj inte bort barken längst ner, det bidrar till att torka ut granen.

Se till att granen alltid har tillräckligt med vatten. Under det första dygnet kan det gå åt rikliga mängder. Undvik att placera granen nära ett väggelement, en ugn eller en fläkt.

En färsk julgran står sig inomhus utan att barra i ungefär två veckor, under förutsättning att den får tillräckligt med vatten hela tiden och inte torkar ut emellan.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning