Allt fler insjuknar i mögelskolor

Bild: Kristoffer Åberg

Det är allt fler som blir sjuka på grund av dålig luft i skolbyggnader. Sjukdomsfallen har ökat de senaste åren, säger Riina Länsikallio som är arbetslivsombudsman på lärarfacket OAJ.

– Så verkar det åtminstone vara då man ser på vår medlemskår. Vi vet att vissa kommuner och organisationer tagit itu med problemet på ett bra sätt, men mycket arbete återstår fortfarande.

En rapport av riksdagens revisionsutskott för fyra år sedan visar att 12–26 procent av våningsytan i skolbyggnader drabbats av betydande fukt- och mögelskador. Den ohälsosamma luften drabbar i sin tur 80 000–160 000 elever.

Yle, som utredde mögelproblemen i maj, kunde rapportera att minst ett par hundra skolor har eller har haft fukt- och mögelproblem.

Men att åtgärda problemet är inte helt lätt och framförallt inte billigt. Utbildningsstyrelsen har räknat ut att prislappen landar i miljardklassen om alla grundskolor och alla skolbyggnader i andra stadiets utbildning skulle repareras med en gång.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning