Allt fler hundar dör i cancer

Att hundar drabbas av cancer har precis som hos människor blivit allt vanligare Foto: Linnea de la Chapelle/SPT Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Bland våra vanligaste hundraser är det framför allt tre dödsorsaker som återkommer: tumörer, problem med rörelseapparaten och att hundarna blir påkörda av bilar.

Det visar statistik från svenska försäkringsbolaget Agria Breed Profiles med information om de vanligaste sjukdomarna, skadorna och dödsorsakerna hos mer än 180 hundraser, samma raser finns också i Finland. Statistiken är från åren 2011-2016.

Att hundar drabbas av cancer har precis som hos människor blivit allt vanligare. Trots att cancer hos hundar ofta kan behandlas är det många hundar som dör i cancer. Lymfosarkom är den vanligaste typen av cancer och en vanlig dödsorsak hos bland andra golden retriever och berner sennen. Rhodesian ridgeback är en ras som ofta drabbas av tumörer i skelett, luftvägar och blodkärl.

Håll hunden kopplad i trafiken

Olika ärftliga sjukdomar kan påverka hundens livslängd. En del hundraser har ärftliga sjukdomar som kan förkorta hundarnas liv, som cancer eller hjärtproblem. Vissa hundar är mer olycksdrabbade än andra.

Border collien, chihuahuan och Jack Russell terriern löper statistiskt sett stor risk för blir påkörd av bilar eller tåg.

Det enklaste sättet att förebygga trafikolyckor är att hålla hunden kopplad. När det blir mörkt är det också viktigt att använda reflex.

Problem i rörelseapparaten är en annan av de vanligaste dödsorsakerna hos vanliga raser som labrador retriever, schäfer, tax och border collie.

Blandras: Tumör i juver, skelett, blod

Labrador retriever: Rörelseapparaten, främst armbågar

Chihuahua: Skada i huden, påkörd av bil

Golden retriever: Tumörer i blod/kärl, lever, mage, tarm, hud, skelett

Schäfer: Rörelseapparaten, disk, kota, höftleder

Jack Russell Terrier: Tumör i mage/tarm, juver

Tax: Rörelseapparaten, disk, kota, rygg

Jämthund: Påkörd av fordon

Border collie: Rörelseapparaten: disk/kota, osteokondros, höftleder

Cavalier King Charles Spaniel: Hjärtproblem: hjärtsvikt, blåsljud

Källa: Agria Breed Profiles

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning