Allt fler har för stora skulder

Spelberoende ligger bakom många skulder. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Allt fler finländare drabbas av betalningsanmärkningar. Snabblån och spelberoende hör till orsakerna bakom överskuldsättningen. Suomen Asiakastieto efterlyser snabba åtgärder.

Antalet personer registrerade i Suomen Asiakastietos register över betalningsanmärkningar har vuxit oavbrutet sedan 2009. I slutet av juni var antalet personer upptagna i registret redan uppe i fler än 379 000 och de hade i medeltal 15 betalningsanmärkningar.

Över hälften av personerna i registret har fått nya anmärkningar under detta års tid, och många försöker betala sina skulder genom att ta på sig ännu mer skuld.

För tillfället framskrider ett förslag i riksdagen om att förnya lagstiftningen kring snabblån.

Jouni Muhonen, affärschef på Suomen Asiakastieto, anser att initiativet i riksdagen är otillräckligt för att åtgärda problemet i sin helhet.

– Snabblånen är en del av skuldsättningsproblemet, men inte en avgörande del, säger Muhonen.

I stället anser Muhonen att den främsta orsaken till överskuldsättning är att människor har flera olika former av skulder som hopar sig.

Enligt Muhonen beror omfattningen av skuldproblemen på spelberoenet, som han anser är förvånansvärt utbrett. Han påpekar dock att då spelandet ger upphov till skulder är det spelberoendet som är boven, och att skuldsättningen är ett symtom som ofta kan lösas om roten till problemet åtgärdas.

Ett omfattande register med så kallad positiv information om personers skulder och sena betalningar skulle enligt honom vara det främsta botemedlet mot överskuldsättningen.

Justitieministeriet undersöker för tillfället lämpligheten i användningen av ett positivt kreditregister i kampen mot privatpersoners överskuldsättning.

– Användningen av ett positivt kreditregister har visat sig fungera internationellt, och potentiella informationsskyddsproblem kan lösas genom att begränsa användningen av informationen och genom att upprätthålla ett fungerande dataskydd, säger Muhonen.

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02