Allt fler får hudcancer – så upptäcker du vilka fläckar som är farliga

Bild: Markku Ulander

Hudcancer blir allt vanligare, trots att största delen av fallen går att förhindra genom sunda solvanor.

Samtidigt som sommaren nått Finland pågår den europeiska Melanomveckan, en europeisk satsning för att förebygga och tidigt upptäcka hudcancer.

– I år försöker vi uppmärksamma att alla som vistas ute mycket blir utsatta, inte bara folk som solar sig på stranden. Särskilt uppmärksam ska man vara med barn, till exempel ute på skolgården, säger specialistläkare Laura Bouchard.

Särskilt i Finland finns det beställning för kampanjen: enligt en enkät som Strålsäkerhetscentralen nyligen låtit göra förändras finländarnas inställning till solbad långsamt. Speciellt unga ser nonchalant på cancerrisken.

Antalet hudcancerfall ökar i hela världen. I Finland har till exempel antalet nya melanomfall bland kvinnor ökat med över sex procent under de senaste tio åren. Den största orsaken till ökningen är att vi lever längre.

– Ju äldre man blir, desto större är sannolikheten för hudcancer, säger Bouchard.

ändrar färg, storlek eller form

skiljer sig från andra fläckar

är asymmetriska eller har oregelbundna kanter

är större än 5 mm i diameter

känns grova eller fjällar (ibland kan du känna en skada innan den blir synlig)

har olika färgnyanser

kliar

blöder eller vätskar sig

har en blank yta

ser ut som ett sår men inte läker

Källa: Euromelanom-kampanjen.

Bästa sättet att förebygga hudcancer är att bete sig förnuftigt i solen: skydda sig med kläder, hatt, solglasögon och solkräm med hög skyddsfaktor samt undvika att vara ute under dygnets hetaste timmar.

Kolla din hud

Under Melanomveckan arrangerar man gratis kontroller i många europeiska länder. I Finland erbjuds kontroller på 12 orter den här veckan, men tiderna blev slutbokade på bara några timmar.

Bouchard uppmanar människor att lära känna sin hud.

– Till exempel födelsemärken som förändras och helt nya, osymmetriska födelsemärken är det bra att låta en läkare undersöka, säger Bouchard.

Hon säger att "fula ankungen" är en fungerande måttstock: om det på kroppen uppstår ett födelsemärke som är annorlunda än de andra lönar det sig att vara uppmärksam. Normalt är alla födelsemärken på kroppen rätt lika.

Bouchard upplever ändå att de flesta har en bra uppfattning om när det lönar sig att boka en kontrolltid. En riskgrupp är äldre män, som oftare låter bli att uppsöka läkare.

Hudcancer delas vanligtvis in i tre huvudgrupper:

Malignt melanom: Den allvarligaste formen av hudcancer. I Finland registreras kring 1 400 fall årligen.

Basalcellscancer: Den är den vanligaste formen av hudcancer och som man inte dör av, men som kan vara mycket plågsam. I Finland registreras kring 8 500 personer per år.

Övriga former av hudcancer: Innefattar oftast så kallad skivepitelcancer. Kan i sällsynta fall spridas om de inte behandlas.

Källa: Euromelanom-kampanjen, Cancerorganisationerna.

Personer med blå ögon, rödaktigt eller blont hår och ljus hudtyp är ofta mest mottagliga för hudcancer. Också människor som tillbringar mycket tid i solen, går till solarium, har över 50 födelsemärken på kroppen hör till riskgruppen, liksom människor som bränt sig ofta i barndomen eller ungdomen eller har hudcancer i släkten.

Även om antalet hudcancerdiagnoser ökar går sjukdomen ofta att bota. Ju tidigare hudcancern upptäcks, desto säkrare är det att den går att bota.

– Därför är det viktigt att göra människor medvetna om vikten av en tidig diagnos, säger Laura Bouchard.

Euromelanom-veckan pågår 9–13 maj. Mer info finns på evenemangets webbplats.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning