Allt fler barn behöver fosterhem i huvudstadsregionen – bristen på fosterföräldrar är akut, säger städerna

Det råder brist på fosterhem i huvudstadsregionen. Bild: Mostphotos

Helsingfors, Vanda och Esbo söker nya fosterföräldrar gemensamt.

Allt fler barn i huvudstadsregionen behöver stöd- eller fosterfamiljer, skriver Helsingfors, Vanda och Esbo i ett pressmeddelande.

2018 placerades 163 barn på fosterhem i de tre kommunerna. Sammanlagt befinner sig 1 152 barn i fosterfamiljer och 200 barn besöker regelbundet stödfamiljer.

– Det råder stor brist på frivilliga just nu. Det finns inga fosterfamiljer och vi kan inte erbjuda stödfamiljer åt alla behövande, säger Mirka Alanen, koordinator för familjevård i Vanda.

Hos en fosterfamilj kan barnet bo så länge det finns behov, ibland ända till vuxen ålder.

– Fosterföräldrarna behöver inte vara supermänniskor. Vi hoppas hitta helt vanliga familjer som har hjärtat på rätta stället och kan förbinda sig till att hjälpa barnen i samarbete med deras föräldrar och myndigheterna, säger Alanen.

Stödfamiljer å sin sida finns till förfogande ungefär en gång i månaden.

– Stödfamiljerna träffar barnet ungefär en helg per månad. Med stödfamiljen kan barnet göra helt vanliga saker, motionera, utöva hobbyer och umgås. Tiden hos stödfamiljen är viktig för att barnets egna föräldrar ska kunna vila ut.

Utöver fosterfamiljer och stödfamiljer finns också mottagningsfamiljer, för barn vars hemmaförhållanden krisar och måste utredas. I mottagningsfamiljerna kan barnen bo i allt från några dagar till flera månader.

Städerna meddelar att de ordnar utbildning på förhand för den som vill bli fosterförälder. Den 21 januari ordnar Helsingfors, Vanda och Esbo också en infostund för intresserade i fullmäktigesalen i Vanda stadshus.

Information om evenemanget hittas på Vanda stads webbsidor på adressen vantaa.fi/sijaisvanhemmaksi.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning