Allt färre tar tåget – VR ger flexiblare ombokningsvillkor

Om fredagens minskade passagerarmängd beror på det allmänna läget eller på regeringens uppmaning till distansarbete på torsdagskvällen kan VR:s kommunikationsdirektör Tatu Tuominen inte säga. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Det var glesare mellan VR:s passagerare under fredagen. Bolaget gör ombokningsvillkoren mer flexibla på grund av coronaviruset. Misstänkta fall ombord separeras från andra passagerare.

Om minskningen i passagerarmängden under fredagen beror på det allmänna läget eller på regeringens uppmaning till distansarbete på torsdagskvällen kan kommunikationsdirektör Tatu Tuominen inte säga.

– Först nästa vecka ser vi om det är en ihållande trend. Hela situationen är beklaglig. Vi håller daglig kontakt med hälsomyndigheterna och följer med läget. Än då länge går tågen i normal ordning.

Lättare att boka om till och med maj

På torsdagen meddelade VR att man gör resevillkoren mer flexibla på grund av coronaviruset.

Till och med slutet av maj kan den som köpt en biljett på ett fjärrtåg avgiftsfritt ändra resedatum, förutsatt att det gått fjorton dagar sedan den ursprungliga bokningen och destinationen är densamma. Villkoren är i kraft till slutet av maj och gäller alla enkelresor med fjärrtåg inom landet.

Den som vill boka om sin resa kan undantagsvis göra det utan kostnad då resan flyttas med minst två veckor.

Resan bör ombokas till samma destination och resklass.

Om resan ombokas med resdatum inom de två följande veckorna, gäller normala ombokningsvillkor.

Man kan göra ombokningen vid biljettförsäljningen på stationen eller genom att kontakta VR:s kundsupport per telefon 080 016 6888, måndag–fredag klockan 5–22 och lördag–söndag 7–22. Numret är avgiftsfritt. 

Det kan för tillfället vara svårt att nå VR:s kundservice.

Den som köpt avbokningsskydd med biljettköpet kan avboka biljetten på www.vr.fi.

Villkoren för tågresor till Ryssland uppdateras inte.

Under fredagen var det svårt att nå fram till VR:s kundservice per telefon.

Enligt Tuominen kan det vara en indikation på att resenärer avbokar eller bokar om sina resor.

– Om passagerarmängden minskar under en längre tid kommer det att synas i VR:s årsresultat.

Mäter febern på ryska sidan

De som åker med Allegrotågen från Helsingfors till Ryssland kan råka ut för stickprov på den ryska sidan. Enligt Tuominen är det de ryska hälsomyndigheternas sak.

– De har personal som stiger ombord när tåget passerat gränsen och slumpmässigt mäter feber på passagerare. Om en passagerare har feber kan myndigheterna hänvisa hen till sjukhus i S:t Petersburg för ytterligare undersökningar.

Konduktören kan konsultera läkare

Även VR har instruerat sin personal i hur de ska agera för att skydda sig själva och passagerarna, och hur de ska agera vid ett misstänkt coronafall ombord.

– Vi städar tågen ofta och med effektivare tvättmedel. Vi betonar god handhygien och att man nyser i en näsduk eller i armvecket. Personalen har tillgång till handskar och munskydd. De kan också konsultera vår läkare om de misstänker att någon ombord är sjuk. På läkarens inrådan kan de flytta passageraren längre ifrån de andra passagerarna och ge hen tillgång till en egen toalett, säger Tuominen.

Möjligheten till läkarkonsultation är ingen nyhet utan ingår sedan tidigare i bolagets trygghetsarbete.

– Hittills har vi varit förskonad från större dramatik kopplad till coronaviruset, säger Tatu Tuominen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning