Allt färre finländare tror på euron i Finland

Ilkka Haavisto är forskningschef på Näringslivets delegation. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Endast 51 procent av finländarna tror att euron som valuta gagnar Finland i den nuvarande ekonomiska situationen. Det visar en ny enkät från Näringslivets delegation Eva.

Andelen finländare som betraktar euron som nyttig för den finska ekonomin har sjunkit med 9 procentenheter sedan den senaste enkäten gjordes förra hösten.

"Förändringen kan bero på att finländarna anar att eurons avigsidor förstärks under en lågkonjunktur. Det är också möjligt att finländarna vet att vår arbetsmarknad anpassar sig dåligt till konjunkturväxlingar inom den europeiska valutaunionen", säger forskningschef Ilkka Haavisto på Eva i ett pressmeddelande.

Finländarnas allmänna stöd till euron har också försämrats med tre procentenheter sedan den senaste mätningen. Sammanlagt 55 procent av finländarna förhåller sig nu positivt till euron medan 20 procent uppger att de ser negativt på euron. Enligt Eva förhåller sig personer med sämre utbildning i regel mer negativt till euron än andra befolkningsgrupper.

Evas enkät bygger på Taloustutkimus internetpanel som besvarades av 2 060 finländare. Felmarginalen i enkäten är 2-3 procentenheter åt vardera hållet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning