Allt du behöver veta inför premiären i Serie A

Massimiliano Allegri är tillbaka på Juventus tränarbänk. Senast det begav sig ledde han klubben till fem raka ligatitlar. Bild: Marco Bertorello/Lehtikuva

Den gamla damen laddar om efter en misslyckad säsong.Tre gamla mästartränare har återvänt.Här är några saker att hålla koll på inför helgens ligapremiär i den italienska Serie A-fotbollen.

1. Tränarkarusellen

Tränarbyten är förvisso inget som är ovanligt i Serie A. Men inför den stundande säsongen har ruljansen varit den rejälaste på tio år; inte mindre än tolv lag har nya tränare jämfört med förra säsongen.

Värst har det snurrat i Fiorentina, där Giuseppe Iachini först ersattes med Gennaro Gattuso, som gjort sitt i Napoli. Sedan lämnade Gattuso efter bara 23 dagar, enligt rapporter på grund av oenigheter med Fiorentinas klubbledning. I stället ska Vincenzo Italiano – som tog Spezia till Serie A för första gången och höll klubben kvar – träna "La Viola". Gattusos ersättare i Napoli? Den gamle profilen Luciano Spalletti, som har haft ett tvåårigt uppehåll. Även i regerande mästaren Inter, Juventus, Roma och Lazio har det skett tränarförändringar.

2. De gamla mästarnas återkomst

Efter att Massimiliano Allegri lämnade Juventus våren 2019 testade "Juve" först Maurizio Sarri och sedan Andrea Pirlo på tränarbänken. Under Sarri blev det nionde raka ligatiteln, men ett tidigt uttåg ur Champions League. Under debuterande tränaren Pirlo blev det däremot både tidigt respass ur Champions League och en neslig fjärdeplats i Serie A – Juventus sämsta ligaplacering på tio år.

Vad göra? Ta tillbaka Massimiliano Allegri, förstås. Pressen är dock stor på 54-åringen – som ledde klubben till fem raka ligatitlar och två Champions League-finaler – att åter ta "Den gamla damen" till "scudetton".

Allegri är emellertid inte den enda gamla mästartränaren som gör comeback i Serie A. I Rom är både José Mourinho (Roma) och Maurizio Sarri (Lazio) nya. José Mourinho ledde Inter till en historisk trippel för elva år sedan, men när 58-åringen återvänder till Italien är det som ifrågasatt, och enligt många ifrånsprungen, efter två mindre lyckade sejourer i Manchester United och Tottenham. Det har spenderats ganska rejält, men det återstår att se om Mourinho kan lyfta Roma, som tre raka säsonger har hamnat utanför topp fyra.

Den kedjerökande profilen Sarri gjorde stor succé med Napoli för några år sedan – och har därefter tränat Chelsea och Juventus. Nu ska 62-åringen ersätta den till Inter flyktade Simone Inzaghi.

Maurizio Sarri tar över Lazio. Bild: Marco Bertorello/Lehtikuva

Ni hör ju. Det är inte konstigt att den pensionerade tränarlegendaren Fabio Capello dubbade säsongens Serie A till "tränarnas mästerskap" nyligen.

3. Inters nedmontering

Förra säsongen bröts Juventus nioåriga titeldominans, när Inter tog hem "scudetton" för första gången sedan 2009–10. Under sommaren har det dock stått klart att klubbens kinesiska ägare har stora ekonomiska problem på grund av coronapandemin. Med en nedmontering i sikte valde mästartränaren Antonio Conte att lämna jobbet, och därefter har storstjärnorna Romelu Lukaku (Chelsea) och Achraf Hakimi (Paris SG) sålts. Nye tränaren Simone Inzaghi (Lazio) får ingen lätt uppgift.

4. Titelkandidaterna

Juventus är laget att slå efter förra säsongens debacle. Det har spekulerats i att storstjärnan Cristiano Ronaldo ska flytta, men 36-åringen avvisade det bestämt häromdagen.

Och även i övrigt ser laget urstarkt ut, med färska EM-guldvinnaren Manuel Locatelli (Sassuolo) som ett bra nyförvärv. Där bakom, då? Regerande mästaren Inter spås få det tufft. Kanske kan Z Milan ge Juventus en match, även om Champions League-spelet kan stjäla fokus. Målvaktsstjärnan Gianluigi Donnarumma (Paris SG) har förvisso försvunnit, men Mike Maignan (Lille) är en bra ersättare. Framåt kan Olivier Giroud (Chelsea) ge Zlatan Ibrahimovic lite välkommen avlastning.

Gianluigi Donnarumma stack till PSG men Zlatan är kvar i Milan. Bild: Alberto Pizzoli/Lehtikuva

Sedan går det inte att undgå Atalanta. De senaste säsongernas poplag – tre raka tredjeplatser – leds alltjämt av omåttligt populära Gian Piero Gasperini, och kommer fortsätta med sin intensiva anfallsfotboll. Därutöver blir det spännande att se vad Mourinho i Roma, Sarri i Lazio och Spalletti i Napoli kan uträtta på sina respektive nya jobb.

Lördag 21 augusti: Hellas Verona–Sassuolo, Inter–Genoa (båda 18.30), Empoli–Lazio, Torino–Atalanta (båda 21.45).

Söndag 22 augusti: Bologna–Salernitana, Udinese–Juventus (båda 19.30), Napoli–Venezia, Roma–Fiorentina (båda 21.45).

Måndag 23 augusti: Cagliari–Spezia (19.30), Sampdoria–Milan (21.45).

CMore sänder serie A i Finland.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning