Allt bäddat för Hamilton

Bild: Manan Vatsyayana

En världsmästare kan krönas den här helgen. På söndag körs USA.s GP i Austin och där kan Lewis Hamilton vinna titeln för femte gången.

Om han är först i mål måste ende utmanaren Sebastian Vettel bli tvåa för att kampen skall fortsätta. Om tysken blir trea eller sämre är det hela avgjort. Av de två är det utan tvekan Hamilton som har flyt medan Vettel kört i kraftig motvind de senaste loppen. Dels har han själv gjort misstag och dels har teamet också gjort det. Och många har frågat sig varför Scuderias stallchef Maurizio Arrivabene inte har gett någon teamorder som Mercedes gjort. Kimi Räikkönen har ju kommit i mål ett par gånger före sin stallkamrat och "stulit" poäng.

Britten behöver bara åtta poäng mer än tysken på söndag. Och han behöver inte ens vinna för att bli mästare. Titeln är hans om han blir tvåa och Vettel som bäst femma. Trea och tysken bäst sjua. Med Hamilton utanför pallen på en fjärde plats räcker det ändå om Vettel är åtta eller sämre.

Skulle det otroliga hända att Hamilton inte får några poäng och Vettel vinner behöver han inte oroa sig. Det är ju tre lopp kvar att köra efter USA.

Fredrik af Petersens Formel 1-expert

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning