Video: Tatueringar och tjurar lockbeten för tonåringar

Landets största sportlovsevenemang Reaktori erbjuder tonåringar i huvudstadsregionen alla slags fritidssysselsättningar man kan tänka sig – och antagligen en del sådana som de inte ens kände till. Vid klassiker som väggklättring, bångstyriga tjuren och allehanda pysselbord växer köerna snabbt.

Den är tillbaka – den vilda tjuren som slänger den ena ryttaren efter den andra av sin rygg! Tjuren var med på Reaktori för två år sedan år var då mäkta populär. Så när den inte fanns på sportlovsjippot i fjol översvämmades arrangörerna av frågor om tjuren.

Reaktori ordnas onsdag till fredag den 22–24 februari klockan 13–20 i Mässcentrum i Helsingfors.

Det är gratis inträde till evenemanget, som riktar sig till tonåringar i åldern 13–18 år.

Arrangörerna erbjuder aktiviteter inom allt från motion och välbefinnande till teknik och samhälle.

Jippot har ordnats årligen sedan 2005 och lockar cirka 13 000 besökare.

Nu ringlar kön lång framför tjurens uppblåsta hage. Men ingen fara, väntetiden är kort, de flesta som klättrar upp på ryggen blir avslängda inom tio sekunder, så kötiden blir sällan lång.

Patrik Kass är en av dem som inte ger upp efter första försöket.

– Jag skadade handen när jag flög av. Men det var roligt ändå! 6 sekunder hölls jag där! säger han glatt.

Några av hans kompisar från sportlovslägret vid ungdomsgården Rastis i Nordsjö klarar sig lite bättre.

– Jag hölls där i 10 sekunder, säger William Löfman.

– 12 sekunder! Det gick helt okej, det kändes bra att sitta på tjuren även om jag inte fick tillräckligt bra grepp, tycker Emilia Alenius.

Speltid. Förutom rader med datorer utrustade med pc-spel fanns också några konsolspel med stor skärm på Reaktori. Där kan man bland annat spela Smash Bros. Bild: Leif Weckström

Dataspel och pyssel

Vid datahörnan är det faktiskt lite lugnare. Kompisarna Jonathan Hossain och Isak Oförsagd lägger vantarna på den sista lediga datorn. De har tänkt spela pc-spelet Overwatch, men det visar sig att det spelet är avgiftsbelagt och kräver en personlig inloggning, så de byter snabbt till League of Legends, som är ett av de gratisspel som besökare kan spela på ungdomscentralens datorer.

– Förutom dataspel är jag också intresserad av sport, basket ska jag prova på efter spelet, säger Hossain och loggar in.

Klättra, klättra! Emilia Alenius prövar på den rullande klätterväggen, där väggen rullar nedåt ju högre upp man klättrar. Här kommer inte taket emot, endast de egna krafterna. Bild: Leif Weckström

Reaktori är tänkt för alla ungdomar i huvudstadsregionen och budskapet har gått hem. När dörrarna öppnades klockan 13 på onsdag hade redan flera hundra ungdomar samlats utanför och de sprang ivrigt in. Idrottsplatser, klätterställningar, pysselbord och spelstationer fylldes i rask takt, godiset på infodiskarna hade bra åtgång och armar pryddes med tatueringar i coola mönster.

Det finns dock en station som bara tar emot flickor, nämligen tjejvillan från Grankulla. Här sitter tre flickor i full färd med att pryda små häften med paljetter, klistermärken och fina papper.

– Vi fick såna här fula, bruna häften och nu ska vi dekorera dem. Jag har satt vackert papper på mitt, limmat på blommor, fint tejp och ett guldband, berättar Emilia Löfman.

– Jag gillar att pyssla, det är bra sätt att lugna ner sig, tycker Iris Korhonen, som just limmar guldfärgade pyttesmå blommor på sitt häfte.

Camilla Alenius satsar på ett färgglatt häfte och fäster klistermärken på sin pärm. Varsin tatuering med svart text och röda hjärtan skymtar fram under deras tröjärmar. Det är dock inget förhastat beslut som de unga damerna får ångra resten av sitt liv, utan det lär nötas bort efter några duschar.

Soffbordet får en lite piggare look. Bild: Petra Miettinen

Ny stil på möblerna

Pyssel i lite större skala kan man ägna sig åt vid Vanda stads krypin, där det finns en del trista enfärgade möbler som väntar på en ny look. På golvet ligger högar med glansiga veckotidningar och saxar, på borden finns kärl med klister och tuschpennor med permanent färg.

Det är bara att ta fram sin kreativa sida och börja skapa – och det är precis vad India Winqvist och Mette Andersson från Drumsö har gjort. De klipper bilder på skor, maträtter och frukter ur tidningarna och klistrar dem på vad som tidigare var ett ganska trist, brunt soffbord, men som nu börjar se väldigt färgglatt ut.

– Vi har ett sko-tema här, berättar Mette Andersson och klistrar fast en lilasvart basketsko på bordet.

De gillar konceptet på Reaktori och är glada för att det ordnas liknande sportlovsprogram för ungdomar.

– Om jag inte hade kommit till Reaktori skulle jag inte ha gjort något speciellt under lovet, säger India Winqvist.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning