Allsång och ståläktare påverkas av nya restriktioner

Allsång inomhus kommer att begränsas fram till jul. Här sjunger en grupp i kör på Arbis kurs 2019. Bild: Marja Väänänen

Allsång och evenemang där publiken har ståplats kommer att begränsas i Nyland från och med nästa vecka.

Regionförvaltningsverket i södra Finland utfärdar nya restriktioner för Nyland. De träder i kraft på torsdag nästa vecka, den 25 november, och gäller fram till julafton.

Beslutet innebär att personantalet på ståläktare i inomhusutrymmen begränsas, så att det vid evenemanget får finnas högst 20 personer som inte har en sittplats. Antalet deltagare på läktare med sittplatser berörs däremot inte.

"Vi förutsätter inte att publiken sitter på sin egen plats under hela evenemanget, men det finns ändå skäl att undvika trängsel och inte gå omkring i onödan", säger Oona Mölsä, överinspektör vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland, i ett pressutskick.

Restriktionerna gäller inte mässor, där publiken får röra sig fritt. De gäller inte heller personal.

Till exempel i Helsingfors ishall på Nordenskiöldsgatan finns ståplatser. Personerna på den här arkivbilden har ändå sittplats. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Färre får sjunga allsång

Om mer än 20 personer deltar i ett allsångsevenemang inomhus får högst hälften av den maximala kapaciteten fyllas, enligt det nya beslutet. Allsång utomhus begränsas inte.

Institutet för hälsa och välfärd har klassat risken för att smittas i samband med allsång som hög.

"Vi har strävat efter att rikta nödvändiga begränsningar enligt regeringens hybridstrategi till offentliga tillställningar där sakkunniga bedömer att risken för spridning av viruset är störst. Bland andra allsångsevenemang och evenemang där publiken i läktaren kan bli trångt packad anses vara sådana tillställningar", säger Oona Mölsä.

Alla dessa och andra coronarestriktioner vid evenemang med publik kan undvikas om arrangören kräver coronapass av deltagarna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning