Alliansen oense om plan B

Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Alliansen tvingas nu försöka hitta en plan B för att kunna bilda en regering.Moderatledaren Ulf Kristersson har gett upp hoppet om stöd från S.

Hans mål är dock fortsatt att försöka bilda en Alliansregering.

– Det är Alliansens andrahandsalternativ som jag nu ska diskutera med mina Alliansvänner, säger Ulf Kristersson på en pressträff.

Han uppger samtidigt att han inte ser några förutsättningar för att diskutera samarbete med vare sig Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet.

Centerledaren Annie Lööf tycker att Alliansen borde vara mer envis i att få till förhandlingar över blockgränserna. Hon vill även försöka förhandla med Miljöpartiet nu.

Kört i botten.

Ulf Kristersson gav sitt besked om att han anser S-spåret vara kört i botten efter att ha lämnat en lägesrapport om regeringsbildningen till riksdagens talman.

– Jag konstaterade att jag nog hade rätt, tyvärr, när jag före valet sa att vi kan få ett mycket komplicerat parlamentariskt läge och att det kan ta lång tid att bilda en regering, säger moderatledaren.

Siktet har hittills varit inställt på att försöka bilda en Alliansregering som tolereras av S.

Både Kristersson och Centerledaren Annie Lööf har träffat S-ledaren Stefan Löfven på tu man hand.

– Det behövs mer än två möten för att få till överenskommelser, säger Lööf.

Hon tycker att både M och S borde ta ansvar för att få till mer än hittills.

Erbjöd inflytande

Tanken var att få Socialdemokraterna att släppa fram en Alliansregering genom att lägga ned sina röster i stället för att rösta nej i den obligatoriska statsministeromröstningen.

I utbyte skulle Löfven få inflytande på olika politiska områden, som skattefrågor, migration, arbetsmarknad och bostadspolitik.

– Jag har nu av S fått det uttryckliga beskedet att de inte är intresserade av att ingå några överenskommelser som kan ligga till grund för att Alliansen kan bilda en regering med deras nedlagda röster, säger moderatledaren.

"Inget intresse"

Kristersson uppger också att han frågat om Löfven ville ingå blocköverskridande överenskommelser i olika långsiktiga frågor efter att regeringsfrågan var avklarad. Enligt moderatledaren fanns inget sådant intresse.

– S verkar i alla fall inte nu vara beredda att ingå blocköverskridande överenskommelser i annat fall än när de har eller verkar komma att inneha regeringsmakten. Det beklagar jag, säger Kristersson.

– Men deras nej kommer inte begränsa min ambition att försöka bilda en Alliansregering.

I en skriftlig kommentar uppger Löfven att det i en mycket svår parlamentarisk situation är naturligt att det tar tid, "men jag är övertygad om att blockpolitiken måste brytas för att komma ur det här låsta läget".

Står till förfogande

Löfven tillägger att han står fortsatt till talmannens förfogande för att undersöka förutsättningarna för en blocköverskridande regering.

Kristersson har ytterligare en vecka på sig innan han ska avge sin slutrapport till talmannen. Den tiden tänker moderatledaren använda.

Bara några timmar innan moderatledarens möte med talmannen träffades de fyra Alliansledarna. Centerledaren Annie Lööf uppgav då att hon tyckte att samtalen över blockgränsen behöver fortsätta.

Men samtidigt som Kristersson träffade talmannen publicerade han en debattartikel i Dagens Nyheter om att han gav upp försöken att få stöd av S.

Annie Lööf uppger att hon inte kände till innehålet i artikeln förrän hon läste den.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning