Alliansen bjuder in Stefan Löfven till samtal

Alliansens partiledare Annie Lööf (C), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (L) bjuder in Stefan Löfven till samtal. Bilden togs på valdagen. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Alliansledarna i Sverige söker stöd från statsminister Stefan Löfven (S) för att bilda en Alliansregering. De bjuder in Löfven till samtal.

Alliansledarna Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C), Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (L) försökte på onsdagen ta initiativet i striden om regeringsmakten genom en debattartikel i DN.

"Vi bjuder i dag in Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven till samtal. Vi vill bygga en Alliansregering på samarbete över blockgränsen", skriver de fyra partiledarna.

– Liberalerna och Centerpartiet kommer inte att sitta och diskutera med regeringen, utan Alliansen håller ihop. Det är huvudbudskapet, säger statsvetarprofessorn Tommy Möller.

Agerar proaktivt

Alliansledarna pekar ut några områden där de är öppna för kompromisser; migration, bostadspolitik, förbättrade pensioner och försvars- och säkerhetspolitik.

Utspelet kommer strax före att det slutliga valresultatet ska fastställas. För närvarande är de tre rödgröna största blocket med 144 mandat. Alliansen har 142. Slutresultatet väntas tidigast senare i dag.

– Man försöker föregå det lite proaktivt, säger Möller.

Om Alliansen blir större än de rödgröna "kan en alliansregering normalt räkna med att vinna riksdagens voteringar", skriver de fyra borgerliga partiledarna.

De uppger dock att även om Alliansen blir mindre så blir en "regeringsbildning med Alliansen lika viktig, men naturligtvis mer komplicerad", fortsätter de.

Ej förhandla med SD

Alliansen upprepar att de inte kommer att "förhandla" med Sverigedemokraterna för att få igenom sin politik.

"Däremot kommer de naturligtvis precis som i dag delta i riksdagsarbetet enligt de spelregler som gäller där, till exempel parlamentariska utredningar och beredningar."

– Det som är nytt är väl att Sverigedemokraterna kommer att få presidieposter. För det är väl indirekt vad som sägs, tolkar Möller.

Inom Alliansen har Centern och Liberalerna tydligaste stängt dörren för att en Alliansregeringen ska förlita sig på stöd från SD.

Ingen beröring

Att låta SD få presidieposter i riksdagens utskott skulle Alliansen, enligt Möller, rent politisk kunna motivera med att det är att följa spelreglerna och inget de råder över.

– Det behöver inte de partier som över huvud taget inte vill ha en beröring med SD se som att de gör en eftergift, säger Möller.

Andra besked i debattartikeln är att Alliansen i ett brev till riksdagens talman nu begär att förtroendet för sittande regering prövas i en statsministeromröstning "omedelbart efter talmansvalet den 24 september när riksdagen samlas". Alliansen kommer också att presentera en gemensam talmanskandidat.

Socialdemokraterna planerar att i någon form kommentera Alliansens debattartikel under dagen.

TT: Hur tror du Löfven kommer att svara?

– Det vet jag inte. Kanske inte alls, säger Tommy Möller.

I valrörelsen har Löfven fått frågan om han kan tänka sig att stödja en Alliansregering som är mindre än de rödgröna och svarat: Glöm det.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03