Allas Sea Pool vill öppna i Oslo

Den här utsikten kan badare få om finländarna får bygga ett uppvärmt utomhusbad i centrala Oslo. Längst bak syns den spektakulära Operan, framför den en bastu och till höger kulturbåten m/s Bjørvika. Bild: Sofia Holmlund

Företaget bakom utomhusbadet i Helsingfors vill expandera kraftigt i hela Norden. Det ser lovande ut för ett eventuellt Allas i den norska huvudstaden.

Både fjordentusiaster och lokalpolitiker vill ha ett flytande havsbad i centrum av Oslo. Representanter för Töölö Urban, som äger Allas Sea Pool i Helsingfors, har besökt den norska huvudstaden flera gånger och är intresserade av att öppna ett nytt havsbad där.

Sverre Jervell – här fotograferad utanför en bastu i centrala Oslo – säger att gräsrötterna vann i striden om halvön Sukkerbiten. Bild: Sofia Holmlund

– Det är stor sannolikhet för att vi får ett flytande uppvärmt utomhusbad ganska snart, säger Sverre Jervell på telefon från Oslo.

Han är styrelseordförande för gruppen Sukkerbitens venner, som jobbat för att den centralt belägna lilla halvön Sukkerbiten (på svenska sockerbiten) blir ett friluftsområde.

– Vi vill att den blir en ö där man kan bada. Vi vill gärna ha en flytande simbassäng som Allas Sea Pool i Helsingfors.

Sukkerbiten ligger i ett område som heter Bjørvika, som har flera byggnader med wow-arkitektur: Operan, det nya Munch-museet och Oslos nya huvudbibliotek Deichman. De två senare öppnar nästa år.

Enligt Petteri Lautso, chef för projektutveckling vid Töölö Urban, är Sukkerbiten den plats som lämpar sig bäst för en åretruntbassäng. Halvön ligger bara några minuters gångväg från Oslos centralstation.

– För oss är två saker viktiga: att läget är centralt så att så många som möjligt kan komma dit och att platsen är vacker. Man ska kunna känna att man är på semester, om det så bara är för några timmar.

Lautso vill i det här läget inte säga hur mycket det skulle kosta att bygga ett Allas Sea Pool i Oslo.

– Det beror på hur stor yta vi kan bygga på och hur långt kontraktet skulle vara.

Prislappen för utomhusbadet i Helsingfors var 10 miljoner euro.

Bild: HBL

Hoppas på Sukkerbiten

Det som påverkar när och om Oslo får ett uppvärmt åretruntbad är de norska lokalpolitikerna. Efter höstens kommunalval i Norge fick Oslo ett nytt byråd i går, och det motsvaras ungefär av en stadsstyrelse i Finland.

Redan i fjol bad bystyrelsen, som är den norska motsvarigheten till stadsfullmäktige, att byrådet utreder möjligheter för privata aktörer att öppna flytande havsbad längs Oslos flera kilometer långa hamnpromenad.

På Töölö Urban väntar man nu på att byrådet ska komma med en lista på platser där havsbadet kunde få ligga.

– Vi hoppas förstås att Sukkerbiten skulle vara på den listan. Jag tror ganska många i Olso hoppas på det, säger Lautso.

Men det finns även andra platser som kan lämpa sig för ett norskt Allas Sea Pool.

– Bara se på strandlinjen. Oslo har ganska många platser som är i aktiv användning, kanske till och med mer än Helsingfors.

Lautso tror att Oslo stad kommer att ordna en tävling om vem som får bygga ett havsbad.

– Den ska vi delta i.

Enligt Lautso är Allas Sea Pools trumfkort att de är den enda aktören i hela Norden som har erfarenhet av ett centralt beläget uppvärmt åretruntbad.

– Och vi kan visa att det är möjligt att få det att gå runt ekonomiskt.

Åbo och Uleåborg nästa

Töölö Urban är också intresserat av de andra nordiska ländernas huvudstäder, som Stockholm och Köpenhamn.

Petteri Lautso vill inte kommentera hur långt skridna planerna är.

– Men alla politiker som vi träffat i de stora nordiska städerna har varit positiva till idén om ett privat företag som erbjuder den här typen av tjänster för stadsborna. Det är inte så lätt att hitta rätt plats, den här typen av saker tar tid.

Finlands andra Allas Sea Pool öppnar i Uleåborg tidigast sommaren 2021. Men det kan räcka längre.

– Just nu har vi lämnat in en ansökan om bygglov och väntar på svar. Efter det har vi en tidtabell.

Även Åbo får ett utomhusbad i Aura å mitt emot Wäinö Aaltonens museum. Åbo stad kallar projektet en kulturåflotte. När badet byggs beror på hur snabbt staden framskrider med sin stadsplanering.

– Vår strategi är att fokusera på stora städer i Finland, säger Lautso.

Töölö Urban är också intresserat av Tammerfors och Esbo.

Stort gräl

Den plats som anses passa bäst för ett norskt Allas Sea Pool ligger på ett obebyggt område som heter Sukkerbiten. I år har en hård politisk kamp pågått om det området. Bild: Sofia Holmlund

I Oslo var Sukkerbiten en het fråga under kommunalvalet. Det fanns långt gångna planer på att bygga ett fotomuseum i stil med Stockholms Fotografiska på halvön. Men i förrgår skrinlade byrådet, som består av de politiska partierna Arbeiderpartiet, Sosialistik Venstre och Miljøpartiet de Grønne, planerna.

I stället tillsatte de en utredning för att ta reda på om tomten kan bli ett friluftsområde. Det här öppnar i sin tur upp möjligheterna för Allas Sea Pool eller någon annan aktör.

– Vi vann kampen, säger Sverre Jervell i Oslo.

Petteri Lautso på Töölö Urban säger att det finns intresse för utomhusbad i alla de stora nordiska städerna. Bild: Pressbild

Han beskriver Sukkerbiten som en symbolisk konflikt mellan kapitalintressen och en gräsrotsrörelse.

– Den stora frågan är om vi ska ha det grönt och mänskligt eller brunt och ekonomiskt.

Sukkerbitens venner drömmer om både en uppvärmd helårsbassäng, en bastuby och uthyrning av roddbåtar på området.

Flera städers utomhusbad har kastats fram som förebilder för Oslo. Förutom Helsingfors nämns också Berlins "badskepp" på floden Spree och Joséphine Baker-poolen vid Seine i Paris.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning