Alla ville fira Räikkönen

Bild: Lehtikuva/Clive Mason

2044 dagar och 113 lopp tog det. Sedan vann Kimi Räikkönen igen. Förra gången skedde det i Australien 2013 då han körde en Lotus.

Austin

Gläder mig att kunna svara på den kritik som jag fått av några.

– En härlig känsla men i stort sett ändrar det inget i mitt liv. Kanske har det en stor betydelse för många men inte för mig. När allt går rätt så går allt rätt.

Blir det en vild fest?

– Vet jag inte. Jag får bonus men den avgör inte om vi går ut eller ej.

Med segern har Kimi därmed slagit ett av Michael Schumachers rekord. Mellan tyskens första seger, Belgien 1992, och sista seger i Kina 2006 gick det 14 år, en månad och en dag. För Räikkönen tog det mellan första segern, i Malaysia 2003 och den i USA, 15 år, sex månadet och 28 dagar.

Och sällan har en förare blivit så firad av alla i depån.

Men Iceman är Iceman och det kom bara ett litet och kort leende på pallen. Och tydligen visste han inte riktigt vad hur exempelvis Sebastian Vettel klarat sig.

– Vann du titeln, frågade han Lewis Hamilton när de satt i rummet bakom prispallen.

- Nej, blev svaret.

Det som såg ut att bli ett nytt Ferrarifiasko blev en triumf. Inte bara för att Iceman vann i Austin utan också för att Sebastian Vettel blev fyra och Lewis Hamilton bara trea och därmed inte vann titeln. Ännu ska sägas. Men där fanns också en viss Max Verstappen, som körde upp sig från 18:e till andra plats och som Vettel skall tacka för att spänningen håller i sig. Åtminstone till Mexikos GP, som körs om en vecka.

Hamilton leder VM-tabellen med 346 poäng mot 276 för Vettel. En skillnad på 70 poäng. Tre lopp kvar och 75 att köra om. Alltså behöver han bara fem poäng mer än Vettel för att tangera Juan Manuel Fangios notering på fem titlar

Undrar om någon från Mercedes ringde till den berömda pianobaren i centrala Austin och avbokade den segerfest man hade bokat?

Fredrik af Petersens Formel 1-expert

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning