Alla skäl att heja på Finland

Nordamerikalaget sköt stjärnmålvakten Henrik Lundqvist i sank. Bild: Bruce Bennett

En hel ishockeyvärld – frånsett Ryssland – kommer att vara på Finlands sida ikväll. Lejonen har inget annat att spela för än sin ära, men det färggranna Nordamerikalagets öde är i deras händer.

Rysk seger: Ryssland till semi. Finsk seger: Nordamerika till semi.

Sverige – utan diskussion turneringens tråkigaste lag – är redan klart för semifinal efter att ha tagit fem poäng i tre matcher. Nordamerika – utan diskussion turneringens roligaste lag – behöver hjälp av Finland, trots en övertygande seger över Tre Kronor.

Jag har aldrig sett Sverige bli så förödmjukat. Aldrig.

Under en galen första period sopade Nordamerikalaget fullständigt isen med Tre Kronor. Det kan ha varit en av de mest underhållande 20 minuters sekvenserna i ishockeyns historia.

Det hade inte ens gått en halv minut innan Nordamerika gjorde 1-0: Connor McDavid rullade upp hela Sveriges försvar och en knästående Auston Matthews vispade pucken runt Victor Hedmans skridskor. En minut och Johnny Gaudreau skrinnade ensam igenom: Erik Karlsson slashade och straff. Skottet gick förbi, men i tiden 1.35 snurrade Nordamerika runt Sveriges försvar och Vincent Trochek satte 2-0.

Under resten av perioden valsade Nordamerika runt med Sveriges försvar, men det var bara Johnny Gaudreau som kunde överlista Henrik Lundqvist efter att ha runnit ensam igenom ett par gånger. Endast tack vare den fladdriga Nordamerikamålvakten John Gibson kunde Sverige hålla siffrorna anständiga.

En njutning att se World Cups tråkigaste lag få sig en omgång av turneringens färgklick. Sverige och Team North America: som dag och natt. Det defensivt starka Sverige försöker spela långsamt, försiktigt och kontrollerat medan de blixtrande nordamerikanerna struntar i allt vad taktik heter och bara öser på.

Sverige kom förstås in i matchen, började spela långa anfall och drog ned på tempot. Men det var ändå Nordamerika som vann i förlängning efter att McDavid gjort narr av Lundqvist. Helt förtjänt: Nordamerika hade 49 skott mot mål – en helt ofattbar siffra i en toppmatch på den här nivån.

Nordamerikanerna glädjevrålade och firade segern som värsta OS-guldet. Tills sanningen gick upp för dem.

Trots två gruppspelssegrar var de inte alls klara för avancemang. Sverige vinner grupp B och möter sillsalladen Team Europe i semifinal, men Nordamerikalagets öde avgörs först i den sena gruppspelsmatchen mellan Ryssland och Finland.

Vilken fantastisk semifinal det skulle bli, med USA:s och Kanadas 23 år och yngre spelare mot Kanadas landslag. Föreställ er hajpen när Connor McDavid ställer sig i tekningscirkeln mot Sidney Crosby.

Ryssland mot Kanada låter förstås inte pjåkigt det heller, men det blir garanterat en mer taktisk och försiktig match. Taktik finns inte ens i Nordamerikalagets vokabulär.

Så hoppas på en finsk seger i kväll, även om den i princip är betydelselös för Finland. I praktiken skulle det dock vara ett skönt och stärkande besked för Lauri Marjamäkis manskap att avsluta turneringen med åtminstone en seger – och det är definitivt roligare att se Nordamerika i semi än Ryssland.

Ryssland-Finland kl.22. Matchen går att se på Fyran och Viasat.

Marcus Lindqvist Reporter

Söndag 25 september

02.00 Semifinal: Kanada–Nordamerika U23 eller Ryssland.

20.00 Semifinal: Sverige–Europalaget.

Onsdag 28 september

02.00 Final 1 i bäst av 3.

Fredag 30 september

02.00 Final 2 i bäst av 3.

Söndag 2 oktober

02.00 Ev final 3 i bäst av 3.

Grupp B:

Nordamerika–Sverige 4–3 e förl (3–2, 0–0, 0–1, 1–0)

I: 0.30 Auston Matthews (Morgan Reilly–Connor McDavid), 1–0, 1.35 Vincent Trocheck (Shayne Gostisbehere–Jack Eichel), 2–0, 8.24 Filip Forsberg (Patric Hörnqvist–Nicklas Bäckström) 2–1, 13.57 Johnny Gaudreau (Gostisbehere) 3–1, 16.28 Bäckström (Forsberg–Erik Karlsson 3–2.

II: inga mål.

III: 46.50 Patrik Berglund (Karlsson–Carl Söderberg) 3–3.

Förl.: 64.11 Nathan MacKinnon (Gaudreau–Gostisbehere) 4–3.

Utv. tot: Nordamerika 5x2 min, Sverige 4x2 min.

Domare: Kelly Sutherland, Gord Dwyer Kanada.

Publik: 19 104.

Grupp A:

Europa–Kanada 1–4 (0–2, 1–1, 0–1)

I: 4.01 Sidney Crosby (Jay Bouwmeester) 0–1, 19.05 Jonathan Toews (Matt Duchene) 0–2.

II: 24.38 Marian Hossa (Anze Kopitar–Christian Ehrhoff) 1–2, 34.48 Toews (Logan Couture) 1–3.

III: 57.33 Logan Couture (Toews–Marc-Edouard Vlasic) 1–4.

Utv. tot: Europa 6x2 min, Kanada 3x2 min.

Domaret: Dan O'Rourke, Dan O'Halloran Kanada.

Publik: 18 926.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning