Alla röster välkomnas då vi sjunger tillsammans

Sång är hälsosamt, helande och viktigt, och att sjunga ska vara allas rätt och möjlighet.

Tack till Anders Sjöberg för den upplyftande krönikan (HBL 21.4) om att sångkunnighet finns hos de flesta människor, att man kan lära sig behärska sin röst genom träning, och att det är en förlegad myt att stämpla en annan människa (eller sig själv) kategoriskt som "icke-sångkunnig". Tack också Ulla Holmberg som berättar (HBL Debatt 23.4) sin historia om hur det inte måste vara för sent och att man kan börja sjunga i högre ålder. Man blir ju så glad av att läsa detta.

Sång är hälsosamt, helande och viktigt, och att sjunga ska vara allas rätt och möjlighet. En stor mängd finländare sjunger i körer av olika slag, och av dem deltar många i bland annat sångfester. Men inte alla. Däremot borde alla ha rätt att uppleva sångens och samsångens glädje och fördelar. Då vi ordnar nästa finlandssvenska sång- och musikfest 2021 kommer vi därför som en del av programmet att ordna en stor öppen allsångskonsert.

Till den inbjuds alla röster som vill vara med och sjunga, kör för alla-körer, allsångsgrupper och sångverksamheter inom medborgarinstitut, församlingar, må bra-körer, senior- och kråksångsgrupper. Den kommer att ske en junilördag 2021 framför Ode-biblioteket, med Ami Aspelund och hennes härliga band under ledning av Teddy Granroth. Du är välkommen med din egen personliga röst, oberoende om du brukar sjunga en- eller flerstämmigt. Vi tror på sångens kraft!

Mera allsång blir det dagen efter, söndagen den 13 juni 2021. Dels i den glada festparaden, dels under sångfestens huvudkonsert framför Ode. Den kommer att avslutas med högtidlig unison sång. Missa inte detta.

Jag efterlyser redan nu kontaktuppgifter till alla som vill vara med; kontakta Finlands svenska sång- och musikförbunds kansli. Förhoppningsvis kan ni börja planera in en resa till Helsingfors (vi ska ju hoppas att coronan har lugnat sig vid det laget). Länge leve allsången, det som redan Otto Andersson efterlyste – mer unison sång så att alla kan vara med.

Henrik Lillhannus, verksamhetsledare, Finlands svenska sång- och musikförbund

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning