"Alla pojkar är mycket snabbare, och ingen ville bli pussad av mig"

I fjärde avsnittet av Estrids Bokklubb besöker Estrid och hennes syster Berta biblioteket. Där arbetar Annika Sandelin, som förutom att vara bibliotekarie också är författare.

Estrid träffar Annika för att prata om hennes böcker om Yoko som skriver nattbok, och också för att få veta vad som egentligen händer då man reserverar en bok på biblioteket.

Annika läser också högt ur sin nya bok om Yoko:

"Han fick mig nästan direkt och pussade mig så att min panna blev dreglig. Det var hemskt och alla skrattade. Sedan måste jag få fast någon men det var nästan helt omöjligt, för alla pojkar är mycket snabbare än jag och ingen ville bli pussad av mig"

Annika Sandelin är författare och bibliotekarie. Hon har skrivit flera diktböcker för små barn, bland annat Råttan Bettan och masken Baudelaire, som nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2014. Hösten 2016 utkommer kapitelboken Pinsamt och livsviktigt – Yokos nattbok 2, som är den andra i en serie om flickan Yoko och riktar sig till barn i mellanåldern.

Estrids Bokklubb är en videoserie som handlar om böcker och barns läsande, ur barnens perspektiv. I serien läser 11-åriga Estrid böcker och diskuterar dem med sina vänner. Dessutom träffar hon författare och illustratörer. De författare och illustratörer Estrid träffar i höstens åtta avsnitt är Henrika Andersson, Linda Bondestam, Lena Frölander-Ulf, Malin Klingenberg, Jenny Lucander, Annika Sandelin, Ulf Stark och Stina Wirsén.

Programserien finns tillgänglig via HBL.fi, Fantaskop Films, Den finlandssvenska läsambassadörens och Förlagets hemsidor samt på Youtube. Man kan följa Estrids bokklubb på Facebook och på bloggen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning