Alla Legobitar ska bli gröna

Att bygga med Lego ska bli allt grönare. Bilden är tagen som pr för Lego vid ett evenemang i Houston i november förra året. Bild: Brandon Thibodeaux/TT-AP-Lego

En del Lego-bitar görs redan av sockerrör, och senast 2030 ska samtliga små klossar och delar i företagets utbud vara gjorda av något annat än fossilbaserad plast.

Den danska leksaksjättens vd Niels B Christiansen lovar att alla Lego-bitar ska bli mer miljövänliga i en intervju med tidningen Børsen.

– Det är ingen lätt uppgift, och vi har bara nått en liten bit på vägen, säger Christiansen.

– Vi provar massor av olika material för tillfället, och vi provar många som inte fungerar innan vi hittar något som fungerar.

Än så länge är bara två procent av Lego-bitarna gjorda av icke-fossila material. Symboliskt nog är det bokstavligen gröna bitar som träd och blad i byggsatser som ofta är gjorda av så kallad bioplast, baserad på sockerrör.

Kruxet är att även om detta är en mer hållbar källa än olja så slukar sockerrörsodlingar stora resurser. Samtidigt har Lego fått kritik via bland annat brittiska The Independent för att även bioplast är svår att återvinna.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning