Alla kvinnor vill inte flirta

Myten om den evigt smala, unga och vithyade fransyskan är en illusion, säger journalisten Annastiina Heikkilä. Bild: KARL VILHJÁLMSSON

Fransyskor är vithyade, smala och pigga på en liten flirt. Eller? Den franska kvinnobilden är snäv och förlegad, säger journalisten Annastiina Heikkilä.

Ålder: 36 år.

Familj: Man.

Karriär: Pol.mag. från Helsingfors universitet. Journalist vid Yle, sedan fem år tillbaka Yles medarbetare i Paris.

Aktuell: Med boken Bibistä Burkiniin (Schildts & Söderströms). Boken utkommer 24 september.

Favorit bland franska författare: Jag gillar klassiker. Bland samtida franska författare gillar jag Leyla Slimanis alla böcker.

Tips för Parisresenären: Seines högra strand är numera bilfri och ett jättefint promenadstråk med härliga kaféer. Vill man ta sig ut från innerstaden erbjuder Bois de Boulogne en lantlig idyll.

En herre med flirtglimten i ögat öppnade dörren när journalisten Annastiina Heikkilä en dag skulle intervjua en högt uppsatt tjänsteman i den franska kulturvärlden. Intervjun gjordes hemma hos mannen som, visade det sig, ansåg sig besitta ett övermått av charm och sex appeal.

Mannen inledde intervjun med att gå på toaletten och kissa inför öppen dörr och med den nakna baken vänd mot Heikkilä. Han undrade om hon var gift och föreslog att de två skulle träffas över ett glas vin så att han kunde dela med sig av namn på kontakter som skulle vara nyttiga för den finländska journalisten.

Annastiina Heikkilä avböjde och blev alltmer generad i takt med att intervjun framskred.

– Klichén om den franska kvinnan och hennes intresse för romantik är en seglivad illusion, konstaterar Annastiina Heikkilä i dag.

– En fransk kvinna utsätts ständigt för oönskade närmanden och vågar inte alltid protestera. Själv har jag äntligen lärt mig undvika vissa situationer men jag märker att problemet är något jag ständigt tänker på.

Under fem år i Paris har Annastiina Heikkilä träffat flera fransyskor som inte motsvarar den förenklade bilden av den chica damen – fransyskor som är tjocka, mörkhyade och äldre till exempel.

Resultatet blev boken Bibistä Burkiniin – totuuksia ranskatar-myytin takaa (Från Bibi till Burkini – sanningen om myten bakom fransyskan).

Enligt gallupar anser sig hundra procent av de kvinnor som använder offentliga kommunikationsmedel ha utsatts för sexuella trakasserier i tunnelbanan, tåget, spårvagnen eller bussen. Där ingår visslingar, stirranden, kommentarer, förföljelser, beröring och tafsningar.

Hälften av kvinnorna säger sig använda långbyxor när de åker tunnelbana för att slippa händer som letar sig in under kjolen.

Lag mot tafs

Fjolårets #metoo-rörelse blev omedelbart stark också i Frankrike och gick under hashtagen #balancetonporc (ange svinet).

President Emmanuel Macron lovade att "skammen skulle byta sida" och jämställdhetsminister Marlène Schiappa drev fram ett lagförslag med strängare domar för våldtäkt och kriminalisering av trakasserier på stan och i offentliga kommunikationsmedel. Om lagen godkänns kan den som slänger ur sig förolämpande kommentarer dömas till böter på 750 euro.

Men själva #metoo-rörelsen, som kunde ha blivit en vändpunkt för fransyskorna, kom av sig, på grund av det manifest som publicerades i Le Monde i januari och som hade undertecknats av bland andra Catherine Deneuve.

Enligt manifestet är våldtäkt ett brott medan ett envist och klumpigt flirtande inte är kriminellt.

– Manifestet ledde till att debatten avtog. I dag kokar det under ytan men inte i offentligheten, säger Heikkilä.

– I synnerhet de unga kvinnorna och invandrarkvinnorna har försökt krossa myten om den romantiska fransyskan. Men manifestet ledde till att debatten avtog.

Piffiga Brigitte

Men hur är det då med den piffiga Brigitte Macron? Landets första dam är trådsmal och elegant, till och med i gymnastikskor. Hon är också omåttligt populär, bland annat för att hon är en okonventionell hustru i och med den stora åldersskillnaden. Madame Macron är 24 år äldre än sin man, Emmanuel Macron.

– Brigitte Macron är en bra typ men hon håller sig för mycket i skymundan och uppträder endast i offentliga sammanhang, säger Annastiina Heikkilä.

– Jag skulle vilja höra hennes åsikt om kvinnofrågan.

Om Annastiina Heikkilä fritt fick önska sig en förändring vad gäller den snäva franska kvinnorollen vore det att den skulle breddas.

– Jag hoppas på mera kraft och framåtanda.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning