Alla kan röra på sig – på egna villkor

Toppidrottare som är rullstolsburna eller synskadade är inte vardag i skolorna. Turnén som Reeta Lindeman leder är uppskattad. På fredagen fick Mattliden i Esbo besök.

2018 går till historien som ett olympiskt år. Kanske är det därför lite mera uppmärksamhet också kring paralympiska idrottare, men faktum är att Finlands paralympiska kommitté arrangerat skolbesök sedan 2011.

– Den här grejen är en otrolig framgång. Vi har knappt gjort reklam för möjligheten och ändå får vi massor med ansökningar, säger Reeta Lindeman som är koordinator vid paralympiska kommittén.

Enbart i fjol var det runt 200 skolor som bad att få vara med.

– Jag river mig varje gång i håret när vi granskar ansökningarna. De är välformulerade och man vill ju gå till alla skolor, säger Lindeman.

I år besöker Reeta Lindeman sju skolor och bland dem är Mattliden. Med sig i Mattliden har hon Marcus Kavaleff som är abiturient i skolan.

– Det är Marcus förtjänst att vi fick det här besöket. Initiativet är hans, säger rektor Laila Andersson.

Reeta Lindeman från Paralympiska kommittén och abiturienten Marcus Kavaleff ger vardagen i Mattliden en guldkant. Reeta som simmar lade av med idrottskarriären 2008, Marcus fortsätter med åtminstone segling och friidrott. Bild: Cata Portin

Testar själva

– Tanken är att eleverna själva får prova på olika paralympiska grenar, men minst lika viktigt, kanske viktigare, är att projektet ger svar på många frågor om jämlikhet. I somliga skolor har man också uppfattat turnén som ett verktyg i kampen mot mobbning, säger Reeta Lindeman.

Eleverna i Mattliden bekantar sig med bland annat målboll, basket, fotboll, rugby och klotspelet boccia, som påminner pétanque.

Alex Nordlund och Rasmus Åström på årskurs 6 säger att det var ganska svårt att spela basket i rullstol. Men fartfyllt såg det ut.

– Vi gjorde inte en enda poäng, suckar pojkarna och drar vidare till nästa idrottsgren.

Ute på skolgården får Emilie Aalto, Nea Stolt och Nea Eerola sitta i en rullstol som framtill är förstärkt med något som liknar en kofångare. Grenen är rugby och man får tackla motståndaren.

– Det var svårt men roligt. Och tungt för överkroppen, säger flickorna.

Turnén "Para School Day" fortsätter till Vasa och så står också Borgå i turen. Framöver behövs inga ansökningar från skolan utan tanken är att städer och kommuner ser till att det blir besök.

– Barnen är ljuvliga. Jag minns en liten tjej som gick med mig i en halv timme och frågade det ena och det andra. Hur sover jag? Hur klär jag på mig? Hur lagar jag mat? Jag svarade på allt. Till slut sade hon att du är ju helt vanlig! säger Reeta Lindeman.

FAKTA

Paralympiska kommittén

Finlands Paralympiska förening grundades 1994.

År 2004 ändrades namnet till Finlands Paralympiska kommitté.

Finlands Paralympiska kommitté är Internationella Paralympiska kommitténs (IPC) medlemsförbund i Finland. Kommittén ansvarar för handikapp-toppidrottens intressebevakning och utveckling.

Paralympiska kommittén stöder och utvecklar handikapp-toppidrottens förutsättningar i samarbete med lagförbunden, handikappidrottsförbunden, Olympiska kommittén, ministerier och träningscenter.

Källa: Finlands Paralympiska Kommitté

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03