Alla hittar inte till exil-Arbis

Inte så långt borta. Arbis verkar på Sturegatan hela det här läsåret, medan den egna fastigheten på Dagmarsgatan renoveras. – Det är inte alls svårt att ta sig hit, buss 23 stannar helt utanför, försäkrar rektor Moa Thors. Bild: Niklas Tallqvist

Sträckan är inte längre än två kilometer mellan Dagmarsgatan och Sturegatan. Men många stadsbor upplever att Arbis nu ligger långt borta. Det syns i antalet kursdeltagare.

För drygt en vecka sedan inleddes läsåret på Arbis i Helsingfors. Det kommer och bli ett helt annorlunda läsår, då arbetarinstitutet verkar i exil i Alphöjden under renoveringen av fastigheten i Främre Tölö.

– Arbis läge i Tölö är ju helt suveränt, på promenadavstånd från Kampen. Många upplever att vi nu är för långt borta. Men resan från Järnvägstorget med buss 23 tar faktiskt bara 8–10 minuter, försäkrar biträdande rektor Pamela Granskog.

Rektor Moa Thors är lite bekymrad, den tillfälliga adressen syns i antalet anmälda till höstens kurser.

– Alla har inte hittat hit. Vi har färre deltagare på en del kurser än vad vi brukar ha. Och trenden i övriga huvudstadsregionen tyder inte på någon nedgång just nu, säger Thors.

Svenska populärt

Visst finns det fullbokade kurser i höst också, som de ständigt populära kurserna i musik, sång och olika instrument och matlagningskurserna.

– Nybörjarkurserna i svenska är helt fulla. Det är främst invandrare som nu vill lära sig svenska. De finskspråkiga går på högre kurser i svenska, säger Thors.

Däremot finns det plats på många gymnastiktimmar, språkkurser på avancerad nivå och kurser i hantverk, speciellt i handarbete. Christina Juthas, som är på väg på kursen där man lär sig sy lapptäcken, hör inte till dem som låter den nya adressen avskräcka henne.

– Nej, det var inte alls svårt att hitta hit, jag har tidigare bott på Viborgsgatan här nära. Men jag har hittills sytt lapptäcken för hand, så nu är det dags att lära sig sy på maskin, säger Juthas och rusar vidare mot handarbetssalen.

I huset på Sturegatan, där bland annat Arcada och yrkeshögskolan Diakonia tidigare verkat, finns i dag allt det som är Arbis. Man har tagit med sig alla funktioner, från bibliotek och kafé till föreläsningssal och gymnastiksal.

– Gymnastiksalen har bättre luftcirkulation än vad vi är vana vid och undervisningsköket är helt nytt, byggt för oss eftersom här inte fanns ett sådant. Det är bara två ämnen som finns på annan adress, träslöjden hålls i Hertonäs och keramikkurserna ordnas på Stoa i Östra Helsingfors, nämner Thors.

Fokus på närområdet

Arbis geografiska läge syns också lite i kursutbudet, då exempelvis en del arkitekturpromenader nu ordnas i Berghäll i stället för i centrum av Helsingfors. Man planerar också ett närmare samarbete med Åshöjdens skola, som ligger drygt hundra meter ifrån längs samma gata.

– Vi ordnar en musikklubb för alla elever och för årskurs 10 erbjuder vi en kurs i layout. Tanken är att kunna erbjuda eleverna sådant som skolan inte har möjlighet till. Samtidigt lär de känna Arbis och kommer förhoppningsvis senare i livet ihåg att det är ett trevligt ställe att komma tillbaka till.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning