Alla flyg inställda efter protest i Hongkong

Över 600 personer har gripits sedan protesterna inleddes i slutet av mars. Bild: Manan Vatsyayana/AFP / Lehtikuva

Flygtrafiken stoppades på Hongkongs internationella flygplats när tusentals demonstranter fyllde lokalerna. Stoppet innebär ytterligare en upptrappning av den tio veckor långa kris som redan blivit den hittills största utmaningen för Kinas Hongkongpolitik.

Flygtrafiken ställdes in abrupt på en av världens mest trafikerade flygplatser när den protest som pågått på flygplatsen sedan i fredags plötsligt svällde. Ilskan över polisens hårda ingripande under helgens gatuprotester fick allt fler att ansluta sig. Över 5 000 demonstranter har samlats i lokalerna, enligt polisen

Luftfartsmyndigheten meddelar att flygtrafiken ska återupptas tidigt på tisdagsmorgonen lokal tid. Antalet demonstranter minskade under dagen, men när mörkret föll i Hongkong var fortfarande flera hundra aktivister kvar i ankomsthallen och visade inga tecken på att ge sig av.

Flygstoppet ledde till att minst 150 flygningar ställdes in, även om flyg som redan var på väg till Hongkong tilläts landa.

Lapp för ögat

Många av demonstranterna som trängdes på flygplatsen hade bygghjälmar och gasmask. Många hade också lapp eller bandage för ett öga, för att uppmärksamma en kvinna som ska ha fått en allvarlig ögonskada av de projektiler som polisen sköt för att skingra demonstranter på söndagen.

"Polisen dödar oss" och "Hongkong är inte längre säkert" löd texten på plakat som hölls upp av aktivister.

Flera hundra människor samlades på måndagen även vid flera platser som var scen för helgens polisingripande.

– Vi är väldigt besvikna på Hongkongpolisen. Deras skott gjorde att en ung flicka förlorade ett öga. Har de fortfarande ett samvete, säger 30-årige Terry Ng utanför polisstationen Wan Chai.

Visar vattenkanon

Polisen i Hongkong har under dagen visat upp en vattenkanon som kan användas vid upplopp som en varning till demonstranterna. Två sådana införskaffades 2014 men har aldrig använts. Under måndagens demonstration användes en av dem på testdockor vid en träningsanläggning.

Demonstranterna kräver bland annat att Hongkongs ledare Carrie Lam ska avgå och vill se en oberoende utredning om hur protesterna har hanterats.

Myndigheterna anser att demonstrationerna är olagliga och farliga och Kina anser att kriminella uppviglar till våld.

Över 600 personer har gripits sedan protesterna inleddes i slutet av mars.

De pågående protesterna inleddes den 31 mars för att stoppa ett lagförslag som tillåter utlämning av misstänkta brottslingar från Hongkong till Fastlandskina.

Demonstranterna lyckades få Hongkongs regering att lägga förslaget på hyllan. Parallellt med att demonstranternas krav på ökad demokrati har vuxit, har även våldet mellan demonstranter och polis tilltagit.

Under de senaste dagarna har protesterna varit mer omfattande än tidigare. Demonstranter har blockerat tåg och vägar, flyg har ställts in och en generalstrejk utlysts. Polisstationer har också omringats och attackerats.

Myndigheterna har svarat med tårgas, gummikulor och gripanden. Peking å sin sida har svarat genom skarpa varningar till demonstranterna samt de makter de anser driva på rörelsen.

Under senare år har protester brutit ut i Hongkong vid flera tillfällen. 2013 initierades den så kallade occupyrörelsen, som genom civil olydnad krävde ett mer demokratiskt valsystem.

Som en följd av den föddes paraplyrörelsen 2014, då hundratusentals människor demonstrerade för fria val och demokrati. Detta sedan fastlandsregeringen beslutat att införa en särskild valberedning som fick rätt att avgöra vilka kandidater som får ställa upp i val.

Paraplyrörelsen övergick i våldsamma protester och flera av rörelsens ledare sattes senare i fängelse. Valberedningen infördes trots protesterna.

Källor: AFP, Utrikespolitiska institutet, m fl.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning