Alla finländska polispatruller ska utrustas med kulsprutepistoler – "Terrorhotet innebär att vi måste vara bättre förberedda"

Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Alla polispatruller ska i framtiden vara utrustade med MP5-kulsprutepistoler. Vid sidan om kulsprutepistolerna kommer poliserna fortsättningsvis att bära sina traditionella tjänstevapen, Glock- och Walther-pistolerna.

Polisinspektör Ari Alanen på Polisstyrelsen säger att polisen kan använda kulsprutepistolerna i situationer där vapenbruket sedan tidigare varit tillåtet, men då exempelvis avståndet är långt. Däremot är det inte tänkt att de tyngre vapnen ska fungera som en varning utåt.

– Polisen vill inte ge ett militaristiskt intryck, utan vi vill vara en pålitlig myndighet som medborgarna lätt kan närma sig.

Hittills har MP5-vapnen använts av bland annat av beredskapsenheten Karhugruppen som också i övrigt är tyngre beväpnad.

Alanen säger att patrullerna ska få de nya vapnen inom en nära framtid, men vill inte ge någon exakt tidpunkt. Förändringen förutsätter också utbildning i och med att alla poliser inte har utbildats i att använda kpist.

Ökat vapenbruk i år

Alanen säger att terrorhotet innebär att polisen måste vara bättre förberedd.

– Vi måste allt mer följa med vad som händer i vår omgivning. Vi måste i allt högre utsträckning överväga hurdana vapen och hurdan skyddsutrustning som vi måste ta med oss.

Antalet våldsbrott har inte ökat och polisens vapenbruk har hållits på i stort sett samma nivå under en längre tid. Men i år har polisen faktiskt tvingats använda vapen lite oftare än under tidigare år.

– Tiden får utvisa om det bara är en enskild statistiktopp eller om det handlar om en varaktig förändring.

Uppdatering 1.9 klockan 07.10: Polisen utrustas med kulsprutepistoler, inte kulsprutor.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning