Alla finländska polispatruller ska utrustas med kulsprutepistoler – "Terrorhotet innebär att vi måste vara bättre förberedda"

Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Alla polispatruller ska i framtiden vara utrustade med MP5-kulsprutepistoler. Vid sidan om kulsprutepistolerna kommer poliserna fortsättningsvis att bära sina traditionella tjänstevapen, Glock- och Walther-pistolerna.

Polisinspektör Ari Alanen på Polisstyrelsen säger att polisen kan använda kulsprutepistolerna i situationer där vapenbruket sedan tidigare varit tillåtet, men då exempelvis avståndet är långt. Däremot är det inte tänkt att de tyngre vapnen ska fungera som en varning utåt.

– Polisen vill inte ge ett militaristiskt intryck, utan vi vill vara en pålitlig myndighet som medborgarna lätt kan närma sig.

Hittills har MP5-vapnen använts av bland annat av beredskapsenheten Karhugruppen som också i övrigt är tyngre beväpnad.

Alanen säger att patrullerna ska få de nya vapnen inom en nära framtid, men vill inte ge någon exakt tidpunkt. Förändringen förutsätter också utbildning i och med att alla poliser inte har utbildats i att använda kpist.

Ökat vapenbruk i år

Alanen säger att terrorhotet innebär att polisen måste vara bättre förberedd.

– Vi måste allt mer följa med vad som händer i vår omgivning. Vi måste i allt högre utsträckning överväga hurdana vapen och hurdan skyddsutrustning som vi måste ta med oss.

Antalet våldsbrott har inte ökat och polisens vapenbruk har hållits på i stort sett samma nivå under en längre tid. Men i år har polisen faktiskt tvingats använda vapen lite oftare än under tidigare år.

– Tiden får utvisa om det bara är en enskild statistiktopp eller om det handlar om en varaktig förändring.

Uppdatering 1.9 klockan 07.10: Polisen utrustas med kulsprutepistoler, inte kulsprutor.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning