Alla finländare långt från final i Falun – Hakola försökte utmana i stenhård kvartsfinal

Ristomatti Hakola gjorde sitt bästa i ett tufft sällskap i kvartsfinalen. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Sprinten i Falun skördade offer. Många åkare föll i den mjuka snön. Finländarna höll sig på benen, men åkte ändå ut tidigt.

Finlands skidlandslag har verkligen inte rosat marknaden i vinterns sprinttävlingar. I säsongens nästsista världscupsprint i Falun blev det ingen förändring på den fronten.

Det klena saldot är fortfarande tre finalplatser – två för Krista Pärmäkoski och en för Ristomatti Hakola. I lördagens tävling i Sverige var ingen av finländarna nära en finalplats.

Ristomatti Hakola, Joni Mäki och Lauri Vuorinen tog sig vidare från herrkvalet, men hela trion fick tacka för sig efter kvartsfinalen.

Hakola var närmast en semifinal. I ett stentufft heat utmanade han Johannes Høsflot Klæbo och Federico Pellegrino – sprintvärldscupens etta och tvåa – men tvingades ge sig på upploppet. Vuorinen var femma i samma heat.

– Målet var att hålla hög fart. Heatet var tufft och det är svårt att hålla Klæbo bakom sig på slutet, säger Hakola till Yle.

Hakola slutade 13:e i tävlingen och var bäste finländare på Lugnets skidstadion.

– I dag var den gamle "Rise" tillbaka. Nu kändes det som att jag orkade åka skidor.

Mäki hade en strulig resa i sin kvartsfinal och slutade sist.

– Det kändes som att jag var på fel plats vid fel tillfälle hela tiden. Det var väldigt mjukt i spåret. Jag var nära att falla och hittade inte utrymme, säger Mäki till Yle.

Svensk seger på hemmaplan

På damsidan var Pärmäkoski den enda finländskan som klarade kvalet. Hon åkte ut i kvartsfinalen i stället. Efter VM har Pärmäkoski sagt att hon är sliten och i heatet sladdade hon tidigt.

Finländskan låg långt nere i fältet hela vägen. Hon åkte i mål som femte i kvartsfinalen och blev totalt 24:e i tävlingen.

– Farten var tuff direkt. Trots det orkade jag få till en överraskande bra avslutning, säger Pärmäkoski till Yle.

Kurvorna på banan var väldigt mjuka och många hade problem att hålla sig på benen. Pärmäkoski hann väja när Mari Eide stod på öronen i en kurva.

– Man var tvungen att vara noggrann för att inte falla.

I damfinalen förstärkte Stina Nilsson sin ledning i sprintcupen. Svenskan slog till på hemmaplan och vann före cuptvåan Maiken Caspersen Falla och Maja Dahlqvist.

Herrfinalen avgjordes på upploppet och då blev det bara norskt på pallen. Klæbo vann före Emil Iversen och Sindre Bjørnestad Skar.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning