Alla fick inte statsrådets gratulations-sms

Statsrådets kansli sände totalt 7 miljoner sms för att gratulera varenda finländare på självständighetsdagen. Dock var det vissa som blev utan.

Finland 100-arbetsgruppen på statsrådets kansli ville gratulera hela landet. Alltså sände man ett gratulations-sms. Sms:et skickades till alla mobiltelefonanslutningar i Finland, till och med sådana som var registrerade som hemliga. Innehållet i meddelandet var: "Itsenäinen Suomi täyttää tänään 100 vuotta. Onnea Suomi ja suomalaiset! Det självständiga Finland fyller 100 år idag. Grattis Finland och finländare!"

Tyvärr gick gratulations-sms:et inte fram varje gång. För att få meddelandet skulle telefonen vara påslagen och ha nätkontakt. Ifall telefonen inte var i kontakt med nätet, kom meddelandet inte på nytt när kontakten återupprättades, tvärtemot vad som är normalt, skriver Yle.

Teleoperatörerna DNA, Elisa, Telia Finland och Ålands Telefonandelslag började skicka sms:en klockan 10 på självständighetsdagen. Alla meddelande var skickade vid klockan 18.

Teleoperatörerna beklagar om någon blivit utan sms:et.

– Vi är ledsna om vissa sms aldrig kom fram. Ifall anslutningen var avstängd eller utom nätkontakt stannade sms:et på vägen, säger DNA:s kommunikationschef Vilhelmina Wahlbeck till Yle.

Tills vidare finns inte uppgifter om hur många som blev utan gratulations-sms:et.

Gratulationstexten fanns även på engelska för sådana personer vars anslutning var registrera på engelska.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46