Alla borde rösta!

Rätten att rösta, och att rösta i hemlighet, är en av de viktigaste hörnstenarna i demokratin.

Alexandra Wegelius skriver (HBL Debatt 21.11) att "Ungas röst ska höras". Jag håller med. Jag skulle också kunna ge ungdomar rösträtt från till exempel 16 års ålder. Men jag har också fler tankar om att rösta. Rätten att rösta, och att rösta i hemlighet, är en av de viktigaste hörnstenarna i demokratin, men en hel del människor har inte förstått att röstning också är en av de viktigaste skyldigheterna för demokrati.

I Finland där demokratin fungerar "ganska bra" och särskilt i sådana länder där demokrati fungerar "mindre bra" är det största partiet i många val det så kallade "sovande partiet". Detta är ett stort problem för demokratin. Hur kan man påverka fler att rösta? Kunde ett straffsystem inledas, till exempel böter på tio euro för alla som inte röstar och som inte har ett intyg från en läkare, psykolog eller någon annan myndighet? En sådan situation gäller i Australien ...

Det kan låta ganska hårt att man ska få ett straff om man inte röstar även om det bara skulle vara tio euro eller en euro. Men om man kunde påverka människors åsikter, skulle det vara rätt sätt?

Tillräckligt gamla läsare kommer möjligen ihåg de korta informationssnuttarna från 1970–1990-talen på tv: De var riktigt effektiva meddelanden där man såg och hörde viktig information om vissa ämnen. De skulle vara ett lämpligt format för att berätta små historier om detta viktiga ämne. Vi borde påverka människors åsikter om att det verkligen är viktigt att rösta: "Det är min rätt och min plikt och jag vill rösta". Detta skulle vara en stor seger för demokratin!

Michael J Bailey, Esbo

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning