Alla blir modeller på Prakticums catwalk

När de studerande på frisörslinjen ordnar en modevisning i Prakticums aula på onsdag kväll bjuds publiken på de senaste modetrenderna och frisyrerna, som visas av personer med olika funktionsnedsättningar.

På onsdag kväll är det dags för den traditionella modevisningen Hair & Style på yrkesinstitutet Prakticum i Helsingfors. Det är då tredje årets frisörsstuderande visar upp vad de har lärt sig, men skolans samtliga utbildningslinjer är engagerade i programmet på något sätt. I år är evenemanget större än tidigare, då man har bjudit in personer med funktionsnedsättningar från Treklangens serviceenhet för att visa upp frisyrerna och kläderna.

– Modevisningen är samtidigt frisörsstuderandenas yrkesprov. Det är en stor helhet, där de har fått lära sig allt från att välja tema, organisera och kompromissa till att vidtala modeller, planera och göra frisyrer, berättar May Suikkanen, lärare vid frisörslinjen.

– Temat är Old Hollywood och vi kommer att göra frisyrer från hela 1900-talet. Det är stora lockar och pärlor som dominerar, säger Jessica Riipinen, en av de sju studerande som står för arrangemangen.

Modellerna är en brokig skara barn och ungdomar, de yngsta är bara fem år. De studerande har planerat stilfulla helheter åt tre personer var, där frisyrer, sminkning och klädsel ska matcha.

Nytt samarbete

För första gången samarbetar Prakticum också med Kårkullas serviceenhet Treklangen från Malmgård. Därifrån deltar femton personer med funktionsnedsättning i modevisningen. Handledare Nina Salin är jätteglad över möjligheten att ungdomarna får visa upp sig på catwalken.

– De har så mycket att ge! Det har äntligen blivit dags för personer med funktionsnedsättning att visa upp sig i samhället och låta dem komma till tals. Den här idén fick vi från Pargas, där det redan under flera års tid har gjorts liknande modeshower. Om de kan så varför inte vi också? frågar hon sig.

Timingen är perfekt. Finland har i maj i år förbundit sig till FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättningar. Det betyder att vi ska främja, skydda och säkerställa lika åtnjutande av alla mänskliga rättigheter och grundläggande friheter också för personer med funktionsnedsättning. Ett syfte är att låta dessa personer bli sedda och hörda i samhället.

Känns bra men spännande

– Vi kommer att presentera alla modeller när de går upp på catwalken, berätta om deras kläder och frisyrer. Ni kan fundera på om ni vill att vi nämner era namn då också, förklarar Peppe Krook, kreativ ledare på Prakticum, för Annika Wilén, Helena Lindfors, Paulina Bäckström och Stefan Müntzel ett par dagar före modeshowen.

De ser jättemycket fram emot onsdagskvällen, kanske med lite skräckblandad förtjusning. Ingen av dem har tidigare erfarenhet av att gå på catwalken. De vet inte ens vilka slags kläder de ska visa upp.

– Det känns bra att få delta i modevisningen. Jag vill gärna ha hatt, en gammaldags lång kappa och så en käpp i handen, precis som Chaplin, säger Stefan Müntzel.

– Om jag fick önska klädsel själv så skulle jag vilja ha en tunika, kanske svart, och en gul hatt på huvudet, funderar Paulina Bäckström.

Både kläderna och musiken är fortfarande ett stort mysterium för mannekängerna. Däremot har de fått påverka frisyrerna själva.

– Vi var här för två veckor sedan och då gjorde de våra frisyrer. Jag fick blonda slingor i håret, säger Helena Lindfors.

– Vi fick själva välja vilken slags frisyr vi vill ha, minns Annika Wilén, som också lät färga håret.

Nina Salin lugnar de blivande modellerna med vetskapen om att det ska komma flera uppsättningar kläder i varje storlek, så att de själva kan påverka och välja vilken dräkt de vill bära. Och skolans närvårdarstuderande kommer att finns där som stöd och assistans, både för de rullstolsbundna som behöver hjälp med att skjutas fram och för dem som känner sig osäkra på att gå fram ensam inför hundratals tittande ögonpar.

– Modevisningen pågår i en timme. Här finns samtidigt mycket annat program också, som musikuppvisningar, återvinningspunkt för gammal hemelektronik och så kan man köpa julklappar i form av presentkort till just frisörer eller kosmetologer och bekanta sig med vårt utbildningsutbud, säger prorektor Åsa Krook.

Fakta

Hair & Style

Prakticums årliga modeshow hålls onsdagen den 23 november klockan 17 på Jan-Magnus Janssons plats 5.

Det är tredje årets frisörsstuderande som ordnar modevisningen som sitt yrkesprov. Studerande vid ellinjen deltar i byggandet av scenen, kosmetologerna sköter sminkning, mediestuderande sänder showen på skolans webbplats och studerande vid hotell- och restauranglinjen kommer att dekorera aulan.

Femton av modellerna kommer från Treklangens serviceenhet i Malmgård. De har alla någon form av funktionsnedsättning, några av dem sitter i rullstol eller går med hjälp av rollator.

Kläderna som visas upp kommer från Stockmann, Seppälä, Mia fashion & fit och Lykke kids.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03