Alla accepteras på Pridefestivalen i Åbo

Kati Systä och diskjockeyn Alex O'Love har haft fullt upp med förberedelserna för Åbo Pride. Bild: SPT/John Eriksson

Pridefestivalen är en nödvändighet. Den är ett tecken på acceptans och öppenhet, tycker deltagarna.

Åbo Pride ordnades på lördagen. Pridetåget samlades klockan 12 vid Lilltorget nära Aura å och gick sedan mot Puolalabacken klockan 13. Tidigare i veckan hade människorättsorganisationen Setas lokalavdelning i Åbo ordnat en skyltverkstad och dessutom hade en lokal tatueringsstudio tatuerat regnbågstatueringar utan tidsreservering på onsdagen.

Kati Systä har fungerat som arrangör för Åbo Pride medan Alex O'Love är diskjockey på festivalen. De har haft fullt upp med festivalen en längre tid nu.

– Förberedelserna för årets Pridefestival har börjat redan för ett år sedan, när den förra tog slut. Sedan början av juni har jag jobbat med det här på heltid, säger Systä.

– Jag vill delta i evenemanget av eget intresse. Åbo är en fin stad och Pridefestivalen har en viktig betydelse, säger O'Love.

O'Love säger att han deltar i Pridefestivaler varje år. Tidigare har han även deltagit i Pridefestivaler utomlands.

– Jag har tidigare varit på Pridefestival i Amsterdam. Det är min andra hemstad. På den Pridefestivalen var det en fantastisk stämning, säger O'Love.

Amro El-Khatib, huvudansvarig i arrangörsorganisationen Turku Pride, är mycket nöjd med dagen och antalet deltagare.

– Det har varit en bra dag. Mycket folk har kommit till evenemanget och inga skandaler har uppstått. Jag uppskattar att ungefär 2 500 individer har kommit till evenemanget, säger El-Khatib.

Folk gick omkring på stan med den populära tygkassen "Varför Paris, vi har ju Åbo" i regnbågsfärger. Bild: SPT/John Eriksson

"Fler universitet kunde vara med"

Ulrika Ström, marknadsföringskoordinator vid Åbo Akademi, säger att det är viktigt att värna om jämlikheten. Universitetet står som en av huvudsponsorerna i festivalen.

– Enligt Åbo Akademis strategi och vision är det viktigt att visa att alla människor är lika värda, säger Ström.

Ström säger att Åbo Akademi är det enda universitetet som är med i Pridefestivalen. Hon önskade att fler universitet vore med.

– Universiteten är och ska vara framåtsträvande institutioner. Jag tycker att fler universitet kunde vara med i Pridefestivalen.

Regnbågsflaggan vajade utanför Åbo Svenska Teater. Bild: SPT/John Eriksson

Det är en självklarhet att alla ska få vara sig själva

Wolfgang Hirsch och Marko Reini är medlemmar i De gröna. Även de tycker att Pridefestivalen är viktig. Pride finns till för att visa att alla människor har ett värde.

– Alla borde få vara sig själva. Själva poängen med Pride är att visa att alla människor har ett värde, säger Reini och Hirsch.

De tycker att det finns krafter i samhället som arbetar emot öppenhet och demokrati. Det är därför viktigt att evenemang som Pride finns till.

– Vi måste kontinuerligt jobba för demokrati och ett öppet samhälle. Det är inte något som vi kan tro att skapas av sig själv, säger Hirsch.

Marko Reini och Wolfgang Hirsch, medlemmar i De gröna, tycker det är en självklarhet att alla borde få vara sig själva. Bild: SPT/John Eriksson

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning