Alkos vd: Vin i mataffären kan stänga många alkobutiker

Alkos vd Hille Korhonen säger att vin i mataffären skulle kunna leda till att starka alkoholdrycker inte skulle säljas på en del orter. Bild: Vesa Moilanen

En stor del av Alkos affärer tvingas stänga sina dörrar om det blir tillåtet att sälja vin i mataffärerna, säger Alkos vd Hille Korhonen.

Alko har nu 350 butiker, men bolaget har beräknat att de kommer att minska till 50–75 om vinförsäljningen flyttas till mataffärerna.

– Alkobutikerna skulle säkert koncentreras till de stora orterna, säger Hille Korhonen till FNB.

Hon tillägger att detta skulle leda till att starka alkoholdrycker säljs på betydligt färre orter än nu.

Uträkningarna bygger på att en stor del av vinförsäljning flyttar till dagligvaruhandeln. Alko har inte samma möjlighet att prissätta sina produkter som mataffärerna har.

Priset på de produkter som Alko säljer bestäms i sista hand av varuleverantören, inte av Alko. Monopolbolaget kan inte heller locka köpare med mängdrabatter eller priskampanjer.

– Handeln kan också sälja vin med förlust. Vissa förmånliga produkter skulle troligen vara mycket billiga på butikshyllorna, säger Korhonen.

Bättre utbud på nätet

Alko anser att förslaget om att förlänga dess öppettider räcker till för att öka tillgången på vin. Korhonen säger att Alko också strävar efter att utöka sitt utbud i näthandeln från nuvarande 5 700 produkter.

Korhonen medger att tillgången på basviner förbättras om mataffärerna får börja sälja vin. Men i stället minskar utbudet av produkter som alla finländare har tillgång till.

Regeringen ska inom kort ta ställning till alkohollagen utgående från familje- och omsorgsminister Juha Rehulas (C) förslag. Det går ut på att till exempel starka ölsorter eller vin inte ska säljas i matbutiker.

Men det kommer att bli en hård kamp. Samlingspartiet och Sannfinländarna vill nämligen att mataffärerna ska få börja sälja starköl, cider och longdrink. Samlingspartiet anser att man också borde diskutera vinförsäljningen. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning