Alkos försäljning minskar när barerna öppnar igen

Alkos försäljning av alkoholfria drycker ökar. – Det har varit en trend i flera år, säger Kari Pennanen, Alkos affärsverksamhetschef. Bild: Christa Lundström/SPT

I maj sjönk Alkos försäljning med drygt 13 procent jämfört med maj i fjol. Under månaderna januari till maj 2021 var den sammanlagda försäljningen dock på samma nivå som året innan.

I maj minskade Alkos ölförsäljning med nästan en femtedel. Öl var en av de dryckesgrupper där försäljningen minskade mest. Den enda produktgrupp vars försäljning ökade var alkoholfria drycker.

Att finländarna inte kunnat besöka krogar, restauranger och barer under pandemin har påverkat Alkos försäljningssiffror. Enligt Alkos statistik ökade försäljningen med 19 procent under maj förra året på grund av restriktionerna.

– Jag tror att minskningen vi ser nu är en följd av att samhället börjar öppna upp igen. Sedan pandemin började har finländarna inte kunnat resa eller gå på krog, jag tror därför att det vi ser nu är en tillbakagång till det normala, säger Kari Pennanen, Alkos affärsverksamhetschef.

Alkoholfritt allt attraktivare

Förra året sålde Alko 571 000 liter alkoholfria drycker. Sedan 2014 har försäljningen av alkoholfria alternativ mer än tredubblats. Totalt steg försäljningen av alkoholfria drycker med 25,4 procent under perioden januari till maj 2021. Under sommaren förväntar sig Alko att åtgången på alkoholfria alternativ ökar ytterligare.

– Det har varit en trend i flera år att människor väljer alkoholfria alternativ. Många som till exempel tar bilen till en fest njuter av alkoholfria drycker. Det är en fin sak, säger Pennanen.

– Man ska också komma ihåg att mixers och läsk hör till produktgruppen alkoholfria alternativ.

Att munskydd har använts i hög utsträckning under pandemin har lett till att Alkos ålderskontroller på alla kunder som ser ut att vara under 30 år har blivit svårare.

"För att vi på ett tillförlitligt sätt ska kunna kontrollera åldern ber vi kunden att ta bort munskyddet under kontrollen. Oftast har våra kunder visat förståelse för det", säger Virpi Valtonen, som ansvarar för miljöfrågor på Alko, i ett pressmeddelande.

Under maj månad utförde Alko nästan 420 000 ålderskontroller.

Ölförsäljningen minskade med 18,6 procent.

Försäljningen av röda viner minskade 16,9 procent.

Försäljningen av vita viner minskade med 14,9 procent.

Cider och long drink sjönk med 13,7 procent.

Alkoholfria drycker ökade med 17,9 procent.

Vodka och andra brännviner minskade med 13 procent.

Mousserande vin minskade med 2 procent.

Rosévin minskade med 5,3 procent.

Övrigt svagvin minskade med 30,5 procent.

Övrig sprit minskade med 8,6 procent.

Alkos försäljningsstatistik tar inte månadernas varierande antal försäljningsdagar i beaktande. Dessa kan variera eftersom en månads antal helgdagar kan vara olika från år till år.

Alko publicerar försäljningsstatistik varje månad.

Källa: alko.fi

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning