Alkohollagen förargar oppositionen – SDP föreslår misstroende mot regeringen

Bild: Lehtikuva/Anni Reenpää

SDP föreslår en misstroendevotering mot regeringen på tisdag. SFP, Kristdemokraterna, Vänsterförbundet och De gröna stöder.

Oppositionspartiet SDP föreslog en misstroendevotering mot regeringen med anledningen av den nya alkohollagen på måndagen. Misstroendet gäller processen kring beredningen av lagen, frågan kring distansförsäljning och framtiden för Alkos monopol.

SFP, Kristdemokraterna, Vänsterförbundet och De gröna stöder förslaget. Sannfinländarna är det enda oppositionspartiet som inte stöder misstroendet.

På fredagen röstade riksdagen om innehållet i den nya alkohollagen i första behandlingen. Lagen godkändes med siffrorna 98 mot 94.

Nästan alla riksdagspartier delades i frågan. Av regeringspartierna röstade Samlingspartiet nästan enhällig för lagen medan Centern och Blå framtid splittrades. Även inom oppositionen splittrades partierna.

Under veckoslutet ökade kritiken mot nya alkohollagen ytterligare. Det som väckte mest känslor är frågan om distansförsäljning, som förblir oklar.

Oppositionspartierna hävdar att frågan om distansförsäljningen avsiktligt lämnats oklar för att bryta Alkos monopol.

Ursprungligen var det meningen att riksdagen skulle rösta om att godkänna eller förkasta lagen i andra behandlingen på måndagen, men omröstningen sköts upp.

I stället debatterade riksdagen lagen till sent på kvällen.

– Det är hög tid för Centern att vakna. Tror ni verkligen att minister Saarikkos arbetsgrupp kan få klarhet i den här frågan. Det är som att tro på julgubben, sade Anna-Maja Henriksson (SFP) i debatten.

Som det ser ut nu kommer andra behandlingen att äga rum på tisdag. Då röstar riksdagen om att antingen godkänna eller förkasta lagen.

Misstroendeomröstningen äger rum efter andra behandlingen. Ifall regeringen inte får förtroende måste den avgå.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46