Alkohollagen ändras på torsdag

Bild: HBL-arkiv/Kasper Gustavsson

Den nya alkohollagen träder i kraft i sin helhet den första mars. Den nya lagen avvecklar till exempel den detaljerade regleringen av hur alkoholdrycker ska serveras.

Reformen av alkohollagen träder i kraft i två etapper. Den första delen av lagen trädde i kraft vid årsskiftet, den andra på torsdagen.

Den nya alkohollagen ger restaurangerna friare spelrum. Med ett enda tillstånd får man nu sälja alla alkoholhaltiga produkter, och barerna tillåts fortsätta sin försäljning fram till kl. 4 på morgonkvisten. Den nya lagen tillåter också gemensamma tillstånd för försäljning av alkoholhaltiga drycker.

Sedan årsskiftet får innehavare av detaljhandelstillstånd sälja alkoholhaltiga drycker med en alkoholhalt på högst 5.5 procent. Även kravet på att alkoholdrycken ska vara framställd genom jäsning har slopats. Sedan årsskiftet behöver man heller inte ansöka om tillstånd till ändring av produktsortimentet.

Det är numera också tillåtet att marknadsföra alkoholhaltiga produkter i form av happy hour-erbjudanden och specialpris.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03