Alkoholfria öl och lätta radler

Bavaria Wit 0,0 % Bild: -

Vare sig man håller en vit månad nu i januari eller inte så lönar det sig att smaka på de alkoholfria som finns på marknaden – många av dem överraskar positivt på den mest kräsne ölentusiasten. Med i Ölrutan är denna gång också tre radler, en blandning av öl och citronläskedryck som på sistone blivit allt mer uppskattade.

De öl som saknar Alkos produktkod hittas i välrenommerade matbutiker.

754744 Drinkin' the Sun 0,3 %, Mikkeller, Danmark (bryggd i Belgien)

Mikkeller är kända för att inte spara på humlen i sina öl och det gäller också denna alkoholfria pale ale. Ölet har ett vackert ljust skum och är till färgen nästan citrongult och grumligt. Doften är trevligt fruktig, mycket citrus. Smaken domineras av humlen men en viss fyllighet och syrlighet lägger sig på tungan. Mycket gott, ölet för tankarna till sköna sommardagar!

Pris: 2,80 euro / 33 cl

Betyg:

Högni 0,0 %, Munkebo, Danmark

Bryggeriet ligger öster om Odense på ön Fyn och är uppskattat. Dock lever detta gluten- och alkoholfria öl inte alls upp till förväntningarna. Lukten är humle men också gummirör, smaken är dessvärre inte heller något gott, ja rentav som att slicka kartong. Nej, fastän jag provade fler flaskor så hamnade ölet i avloppet. Kanske tiden ännu inte är mogen för att kombinera gluten- och alkoholfritt.

Pris: ca 3,00 euro / 33 cl

Betyg:

704544 Bavaria Wit 0,0 %, Nederländerna

Detta ljusa och grumliga alkoholfria veteöl, till stilen en belgisk witbier, har tidigare också recenserats i Ölrutan men är värd en ny recension. Det är frågan om ett av de bästa alkoholfria ölen på marknaden och nu hittar man ölet också i Alkos urval. Smaken är överraskande fyllig med trevliga toner av persika och ananas som man också hittar i doften. Gott och mycket fräscht!

Pris: 1,34 euro / 33 cl

Betyg:

Radler 2,0 %, Grolsch, Nederländerna

Bryggeriet har anor från 1615 och är i dag en del av världens största bryggerikoncern AB InBev. Denna ljusa, grumliga radler är en blandning av lageröl samt citron- och apelsinsaft. Doften är mycket citrusaktig, rentav som parfym. Smaken är lagom fyllig och överraskande syrlig vilket gör drycken fräsch.

Pris: ca 1,60 euro / 33 cl

Betyg:

Radler 2,5 %, Krombacher, Tysland

Krombacher är ett mycket stort bryggeri cirka 80 kilometer öster om Köln. Denna radler är en blandning av ljust lageröl och citronläskedryck som filtrerats, därmed ser drycken ut som en typisk tysk pils i glaset. I doften hittar man citrus samt aningen malt, båda två följer med i smaken som känns aningen sträv. Helt gott men väcker inga större känslor.

Pris: ca 2,30 euro / 33 cl

Betyg:

Aigua de Moritz 0,0 %, Cervezas Moritz, Spanien

Detta alkoholfria öl har funnits en längre tid i matbutikers utbud men har undgått recension. Doften är typisk för ett alkoholfritt ljust lageröl, aningen söt och vörtig. Smaken är ganska så vattnig, känns att kroppen saknas och slutresultatet påminner om vått papper. Nja, finns nog betydligt bättre alkoholfria öl att hälla upp i glaset.

Pris: ca 2,00 / 33 cl

Betyg:

Easy Rider Bulldog 0,4 %, Gottlands Bryggeri (Spendrup), Sverige

En ljus, grumlig alkoholfri IPA i modern Vermont-stil, vilket är den senaste stora IPA-trenden. Doften är persika och mogen frukt av humle från USA, Australien och Nya Zeeland. Smaken är aningen vattnig men mycket god och fräsch, dock skulle aningen mera beska inte ha skadat. Som helhet en mycket positiv alkoholfri ölnyhet som väl passar som både sällskapsdryck och till kryddiga maträtter.

Pris: ca 2,50 euro / 33 cl

Betyg:

Lemon Radler 2,2 %, Flying Brewery, Sverige

Bryggeriet ligger i Dalarna bredvid en mindre flygplats och har förutom några ale och lageröl också två radler i sitt sortiment. Denna ljusa citronlemonadradler är aningen grumlig med en trevlig doft av citrus. Smaken känns äkta och har en fungerande balans mellan ölet och citronlemonaden med en viss syrlighet som kommer fram i gommen. Som helhet en enkel och välsmakande radler.

Pris: ca 1,50 euro / 33 cl

Betyg:

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning