Sipilä tror på lösning för alkoholreformen

Bara på Alko. Regeringen körde fast och därmed hålls alkoläsken än så länge borta från matbutikerna. Bild: Lehtikuva / Emmi Korhonen

Liberaliseringen av alkohollagen stupade igen när regeringspartierna inte lyckades komma överens. Men de tre partiordförandena tänker fortsätta förhandla om reformen: – Månne vi inte löser även detta, säger statsministern.

– För oss är det viktigt att få 5,5 procents drycker i affärerna, men det tycks inte en del av Centerns ledamöter kunna leva med. Det är inte vi som fäller alkoholreformen, det är Centern, ondgjorde sig riksdagsledamoten Simon Elo (Sannf.) när det stod klart att planerna på 5,5 procentigt öl och alkoläsk i butikerna inte blir av.

Elo är arg över att Centern inte håller vad partiet lovade i fjol och påpekar att den uppgörelse som regeringspartierna då godkände var en kompromiss.

– Vi ville ursprungligen ha 8,5 procentigt öl i butikerna och efter förhandlingar landade vi på 5,5 procent. Inte kan man då ytterligare backa från det, säger Elo och menar att det är propaganda om någon påstår att Centern skulle ha varit kompromissökande och Sannfinländarna de som säger stopp.

I går tog regeringspartiernas riksdagsgrupper på nytt ställning till en reviderad kompromiss: Den hade gett riksdagsledamöterna rätt att rösta enligt eget samvete beträffande procenthalten, men i alla andra frågor, till exempel liberalare utskänkningsdirektiv för restaurangerna och gårdsförsäljning av öl, skulle regeringens riksdagsledamöter ha röstat enigt.

Sannfinländska gruppen kunde inte godkänna den nya kompromissen som backades upp av Centern och Samlingspartiet.

Efter förmiddagens besked att det inte blir någon reform slog Samlingspartiets ordförande, finansminister Petteri Orpo näven i bordet: "Vi måste finna en utväg. Det alternativet finns inte att den redan fastslagna reformen av alkohollagen skulle bli ogjord", skriver Orpo på Twitter.

Sannfinländarnas ordförande Timo Soini sade enligt FNB att det man kom överens om för ett år sedan ska föras i mål. Regeringspartiernas ordförande har inte kommit överens om något möte, men Soini anser att de bör fortsätta förhandla så fort som möjligt.

Och enligt FNB är statsminister Juha Sipilä (C) inne på samma linje. Han tror att man kommer att finna en lösning vid regeringsbordet.

Centerns gruppordförande Antti Kaikkonen låter förstå att felet är Sannfinländarnas och inte Centerns.

– Centern och Samlingspartiet var redo att godkänna den nya kompromissen, men den dög inte åt Sannfinländarna. Därför framskrider inte reformen av alkohollagen, sade Kaikkonen, en dryg timme innan Orpos besked.

Centern verkar också internt vara osams om alkoholen:

– Jag kan inte ge stilpoäng till mitt eget lag, men situationen var svår. Alkoholfundamentalisterna fick sin vilja igenom, ondgör sig riksdagsledamoten Mikko Kärnä (C) och säger att Centern skulle ha varit redo att godkänna lagpaketet men ville respektera samvetsfrihet för 15 av de egna riksdagsledamöterna.

Kärnä tycker att det är speciellt beklagligt att små bryggerier inte kommer att få sälja ut av sina egna produkter och beklagar den komplicerade alkoholbyråkrati som turism- och restaurangbranschen drabbas av.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning