Alko slutar med vinprovningar – Valvira vill utreda

Den nya alkohollagstiftningen gör att Alko inte fortsätter med sina vinprovningskurser. Bild: Charlotte Winberg/SPT

Den nya alkohollagstiftningen gör att Alko lägger ner sina vinprovningar tills vidare.

Alko upphör med tidningen Etikettens vinprovningskurser tills vidare eftersom de inte är förenliga med den nya alkohollagstiftningen. Valvira har också bett Alko om en utredning av verksamheten, skriver Alko i ett pressmeddelande.

Alko har tidigare meddelat att man pausar provningarna till slutet av oktober och på onsdagen kom beskedet att Alko beslutet gäller också efter det och att alla planerade provningar ställs in.

Vinprovningarna har byggt på Alkos vinförsäljning och på att kursdeltagarna har haft rätt att köpa vinerna i samband med evenemangen. Enligt den nya alkohollagstiftningen får Alko ändå inte transportera dryckerna till kurslokalen, utan deltagarna borde själva hämta vinerna från affären.

– Den verksamhetsmodellen är i praktiken svår att förverkliga, skriver Alko.

Vinprovningarna började 1998 på önskemål från kunderna och i fjol deltog 4 400 personer. Alko ber de kunder som har anmält sig till de inhiberade kurserna om ursäkt.

Frågan om vinprovningarna aktualiserades då Helsingforspolisen i september meddelade att man misstänker en företagare för grovt alkoholbrott i samband med provningar. Frågan om lagligheten i Alkos provningar nådde då också den övervakande myndigheten Valvira. Alko meddelar att man kommer att svara på Valviras begäran om en utredning.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning