Alko: Plastflaskor mer klimatvänliga än glasflaskor

Vinflaskor i glas får ge vika för flaskor av plast, uppger Alko. Klimatavtrycket från plastflaskor som går att återvinna är enligt bolaget märkbart mindre än det från glasflaskor. Bild: Christa Lundström/SPT

Konsumenter vill se mer klimatvänliga förpackningar. Alko kommer därför att allt i högre grad övergå till vinflaskor av plast, en åtgärd som enligt bolaget kan minska på vinproduktionens klimatavtryck märkbart.

En av de största miljöbelastarna i samband med vinproduktion är enligt Alko de tunga vinflaskorna av glas. Själva innehållet i flaskan belastar miljön mindre än flaskan.

Rentav en tredjedel av hela produktionens miljöpåverkan kommer från glasflaskan, uppger Alko. Och om förpackningen inte återvinns uppgår dess påverkan till hela 40 procent av den totala produktionens miljöpåverkan.

I ett försök att bromsa klimatförändringen övergår Alko därför nu alltmer till vinflaskor av plast, meddelar bolaget på tisdagen.

Plast kan i mångas öron låta som en minst lika stor miljöbov, men Alkos hållbarhetschef Marja Aho säger att klimatavtrycket från en lätt och återvinnbar plastflaska endast är en tredjedel av glasflaskans avtryck. Glasflaskorna kräver temperaturer på upp till 1 600 grader då de ska tillverkas, vilket i sin tur skapar ett stort klimatavtryck.

Också mindre logistikutsläpp

Förpackningsmaterialet påverkar inte vinets kvalitet, och plastflaskor är ett bra alternativ för viner som inte är tänkta att förvaras över lång tid, uppger Alko.

– Vin i plastflaskor utgjorde under 2019 totalt 7 procent av vinförsäljningen. För detta år ser trenden ut att gå i samma riktning. Det största hindret för ett allmännare bruk av plastflaskorna är de negativa uppfattningar som plastflaskor ofta för med sig. Speciellt här i Finland har vi ändå ett effektivt återvinningssystem som minskar på risken att plastflaskorna hamnar ute i naturen, säger Marja Aho i ett pressmeddelande.

I takt med att konsumenter börjar kräva alltmer miljövänliga förpackningar, jobbar nu både producenter och marknadsförare hårt för att svara på konsumenternas önskningar. Det senaste tillskottet på Alkos hylla är en platt vinflaska i plast som är helt tillverkad av PET-plast.

– Den förpackningens klimatutsläpp är mindre än en femtedel av utsläppen som en normal plastflaska ger upphov till. Det ryms 12 sådana platta flaskor i en låda, i stället för 6 normala runda glasflaskor. Genom dessa flaskor kan logistikens utsläpp minskas med upp till 60 procent, säger Aho.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning