Alko har en strålande vecka framför sig

Skål! I år infaller valborgsmässoafton på en lördag. Bild: Niklas Tallqvist

Det kommer att säljas cirka 460 000 liter mousserade viner och det är över 600 000 flaskor, spår Alko.

Den här veckan är det trängsel i Alkos butiker. Under valborgsveckan närapå fördubblas försäljningen. Framförallt ökar försäljningen av mousserade viner. Efterfrågan på de här dryckerna mer än femfaldigas.

Ökningen av champagneförsäljningen är inte lika stor som ökningen av mousserade viner, men ändå ökar den närmare fyrfalt inför valborgsmässoafton och första maj. Även long drink-drycker, cider och rosévin säljs mer än normalt. Försäljningen av starka drycker ökar mera måttfullt. Mest säljs rödvin under valborgsveckan, fastän ökningen av rödvinsförsäljningen jämfört med en normal vecka inte är lika stor som i andra produktgrupper.

Alkoholfria drycker blir allt populärare som festdrycker. Försäljningen av alkoholfria drycker fördubblades i Alko förra året, samtidigt som totalförsäljningen av alkohol minskade en aning. Försäljningen av alkoholfria drycker ökar med cirka 160 procent under valborgsveckan i jämförelse med en genomsnittlig vecka. Försäljningen av alkoholfria drycker är räknat i liter lika stor som försäljningen av till exempel salmiaklikörer eller gin under valborg.

Under den här veckan väntas Alkos butiker besökas av cirka 1,7 miljoner kunder.

Uteserveringarna lever av solen

Valborgstiden är betydelsefull även för restaurangbranschen.

– Det är en kort, men betydelsefull säsong, säger Timo Lappi, vd för Turism- och restaurangförbundet. Lappi berättar att den traditionella första maj-lunchen intas oberoende av vädret. Däremot önskar restauranterna som satsat på uteserveringar innerligt att vädret skulle vara ens någorlunda drägligt under valborg och första maj.

– Särskilt för sådana platser som har stor uteservering i förhållande till platserna inomhus har vädret en mycket stor betydelse.

Lappi antar att de flesta restauranterna är beredda att öppna uteserveringarna senast på valborg, men många fattar beslutet i sista minuten beroendet på vädret.

Början av året har enligt Lappi varit en aningen bättre för restaurantbranschen än förra året.

– Men det ändå inte mycket att hurra för efter så många usla år.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning