Alko förbättrade resultatet trots minskade volymer – Så dricker finländarna

Konsumenterna dricker mindre alkohol men av bättre kvalitet, visar Alkos bokslut för 2017. Maltwhisky, champagne och roséviner är de produktkategorier där försäljningen ökade mest.

Alkos försäljning i liter minskade något, men omsättningen och vinsten ökade, visar Alkos bokslut för 2017. Resultatet förklaras av att kunderna allt oftare väljer dyrare och högklassigare produkter. Försäljningen av maltwhisky ökade med 10 procent, champagne med 8 procent och roséviner med 7 procent.

De största produktkategorierna i liter var rödvin (24,2 miljoner liter), vitt vin (21,4) och starksprit (13,8). Här har inte skett någon större förändring jämfört med året innan.

Alko har identifierat flera trender i mat- och dryckeskulturen som styrde konsumenternas val av produkter under fjolåret, och antagligen även under de följande åren.

– Hälsa och välbefinnande är en trend. Det här syns hos oss i och med att efterfrågan på alkoholfria produkter och små flaskor har ökat, säger Alkos vd Leena Laitinen.

Hittills har urvalet av till exempel viner i små flaskor varit rätt begränsat. Det förändras så småningom.

– Under början av året har vi tagit in fler små flaskor i sortimentet och det kommer vi att fortsätta med. Vi har meddelat våra producenter och leverantörer att finska konsumenter vill ha små flaskor, säger Laitinen.

Favoritland: Chile

Andra trender som Laitinen räknar upp är ökad efterfrågan på ekologiska och veganska viner – en del av tillsatsämnena i vin är av animaliskt ursprung – och viner från mindre kända vinländer, till exempel Ungern, Slovenien och Slovakien.

Finländarnas favoritvinland Chile håller dock ställningarna.

Intresset för öl från små inhemska och utländska bryggerier har också ökat. Under 2017 ökades sortimentet med 50 procent till 367 olika produkter.

Även maltwhisky fortsätter att växa. Whisky som hobby har blivit populärare under de senaste åren.

Ökningen i roséviner är något av en överraskning, men följer en europeisk trend.

– Rosévin har länge varit en säsongsprodukt som går åt under sommaren, men nu fortsatte försäljningen över vintern. Det är en trend som syns i hela Europa och vi kommer att öka vårt utbud under de närmaste månaderna och åren, säger Laitinen.

Alkohollagen inverkar

Alko har en betydande inverkan på statens ekonomi genom utdelning och skatter, sammanlagt 918 miljoner euro 2017. Utdelningen är rätt liten, men skatteintäkterna är stora. I fjol inbringade alkoholskatten på Alkos försäljning 578,3 miljoner och momsen 282, 2 miljoner euro.

Den nya alkohollagen som trädde i kraft stegvis i början av året har synts i Alkos verksamhet på olika sätt. Försäljningen av Alkos förut populäraste enskilda produkt, Original Long Drink, har minskat med 40 procent i januari och februari år.

– Men samtidigt har vi fått en timme längre öppettider och tre nya försäljningsdagar, det vill säga påskafton, julafton och nyårsafton, säger Laitinen.

I år kommer Alko att öppna fyra nya affärer i Helsingfors, Esbo och Tammerfors. I slutet av 2017 hade Alko totalt 355 affärer. Därtill har Alko 60 servicepunkter där kunder kan avhämta produkter som inhandlas på webben.

Börsnoterad Koskenkorva

På fredagen inleddes börshandeln med alkoholbolaget Altia Ab:s aktie. Altia är en av Alkos största varuleverantörer. I samband med börsnoteringen sålde staten sitt majoritetsinnehav i bolaget.

Enligt Alkos ekonomidirektör Anton Westermarck kommer börsnoteringen inte att inverka på Alkos verksamhet. Han oroar sig inte för om Altias nya ägare bestämmer sig för att höja priserna på Altias produkter, till exempel Koskenkorva brännvin.

– Vi köper produkterna till varuleverantörens pris, därefter sätter vi en viss marginal på priset. Så man kan säga att produkterna konkurrerar med varandra på Alkos hyllor, säger Westermarck.

Marginalen är i snitt 17 procent. Den varierar beroende på produktkategori.

– Om Altia bestämmer sig för att höja priserna är det kunderna som bestämmer om de köper de dyrare produkterna eller inte.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03