"Alienskelettets" gåta fick sin lösning: Ata var en liten flicka som dog för 60 år sedan

Skelettets avvikande proportioner fick i gång vilda teorier om dess ursprung. Bild: Lehtikuva / AFP PHOTO / Courtesy of Dr. Emery Smith

I Atacamaöknen i Chile hittades ett häpnadsväckande skelett år 2003. Sen dess har många spekulerat om skelettet kan vara det bästa beviset hittills på att utomjordiskt liv existerar.

Det mumifierade skelettet hittades i en övergiven gruvstad i den torra Atacamaöknen i Chile och hamnade till slut i händerna på en privat samlare i Spanien.

Inledande undersökningar visade på att skelettets ben var mellan 6 och 8 år gamla vid döden, trots att hela skelettet endast är 15 cm långt. Skelettets proportioner är också avvikande och det har ett stort, avlångt huvud.

Det här var tillräckligt nog för att få i gång de 15 år långa spekulationerna om skelettets eventuella utomjordiska rötter. Men nu kan en amerikansk forskningsgrupp dementera alla vilda teorier. Skelettet tillhör inte en utomjordisk varelse utan en liten flicka, som nu kallas Ata.

Ata dog antingen före sin födsel eller strax efteråt. Hon hade svåra mutationer som orsakade hennes onormala utseende.

Forskningsgruppen undersökte skelettets genuppsättning och kan bekräfta att Ata föddes med en rad mutationer anknutna till småväxthet och skolios samt mutationer i muskler och skelett. Ata hade också färre revbenspar än normalt. Forskarna tror att Ata föddes ungefär 40 år före 2003 då hon hittades. Hon skulle alltså nu vara mellan 50 och 60 år gammal.

Resultaten publicerades i vetenskapspublikationen Genome Research.

Garry Nolan, professor i mikrobiologi vid Stanford universitet och medlem i forskningsgruppen, började forska i skelettet år 2012 efter att en vän ringt upp honom och sagt att han eventuellt hittat en utomjording, berättar BBC.

– Den här historien började som en berättelse om en utomjording, men egentligen handlar den om en mänsklig tragedi. En mor fick ett missbildat barn som sedan bevarades och såldes.

Enligt Nolan kan mutationerna i Atas skelett möjligtvis hjälpa patienter med skelettproblem i framtiden.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03