Alicia Vikanders surrealistiska år

Alicia Vikander och Michael Fassbender spelar huvudrollerna i The Light Between Oceans som är med och tävlar om Guldlejonet i Venedig. Bild: CLAUDIO ONORATI

Be Alicia Vikander berätta om hur det kändes att vinna en Oscar och hon vet bokstavligt talat inte vad hon ska säga. – Vad som hände när jag stod uppe på scenen och tog emot statyetten har jag inget som helst minne av.

Tillsammans med pojkvännen Michael Fassbender kom Alicia Vikander till filmfestivalen i Venedig med filmen Fyren mellan haven (The Light Between Oceans). Fassbender är inte med bara som sällskap – han är också hennes motspelare i filmen. De möttes under inspelningen och har nu varit tillsammans i två år. Att de är ett par är ingen hemlighet, men de vill fortfarande inte gärna tala om det.

Född: 1988 i Göteborg.

Bor: London tillsammans med pojkvännen, skådespelaren Michael Fassbender.

Karriär i urval: Spelade roboten Ava i Oscarsbelönade Ex machina (2015) mot bland andra Oscar Isaac och i "Testament of youth" (2014) gestaltade hon den brittiska författaren och pacifisten Vera Brittain. Lärde sig danska inför rollen som den danska drottningen Caroline Mathilde i det danska Oscarsbidraget A royal affair (2012). Genombrottet kom i svenska Till det som är vackert (2009) där hon spelade mot Samuel Fröler. Innan dess kunde man se henne i tv-såpan Andra avenyn (2007–2008). Har som andra svensk någonsin vunnit en Oscar för bästa kvinnliga biroll i Tom Hoopers drama The Danish Girl där hon spelar mot Eddie Redmayne.

Bakgrund: Gick gymnasiet på Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm. Sökte till scenskolan i Sverige i två års tid utan att komma in.

Aktuell: Med Fyren mellan haven som är med och tävlar om det prestigefulla priset Guldlejonet på filmfestivalen i Venedig. Syns även i Jason Bourne som hade premiär den 29 juli.

Förra året var Vikander på filmfestivalen med The Danish Girl, och det har som bekant hänt en del i hennes liv sedan dess – toppat med Oscarvinsten för just The Danish Girl.

– Det har verkligen varit ett fantastiskt år och det känns lite surrealistiskt att jag fått vara med om detta. Jag kom till Oscarsutdelningen med Michael och med min familj, och jag fick möjlighet att träffa de mest fantastiska filmskapare som jag tidigare bara hört talas om. Och efteråt så dansade vi och hade en massa kul, säger hon.

Filmar med Langseth

Nu är Vikander ett av de hetaste namnen i filmvärlden. Senaste numret av amerikanska Vanity Fair har henne på omslaget med rubriken "Alicia in Wonderland" och i tidningen ägnas inte mindre än tolv sidor till en intervju med tillhörande bilder på den svenska aktrisen.

Filmvärlden ligger bokstavligt talat för hennes fötter, hon kan välja och vraka mellan erbjudanden – men just nu filmar hon med svenska Lisa Langseth, som tidigare har regisserat henne i Till det som är vackert och Hotell. Vikander startade förra året ett eget produktionsbolag, som är ett av bolagen bakom filmen.

Den engelskspråkiga filmen heter Euphoria och i rollerna syns även Eva Green och Charlotte Rampling. Green och Vikander spelar systrar som reser genom Europa mot ett okänt mål. Större delen av inspelningen sker i Tyskland.

– Lisa var den som trodde på denna unga tjej som inte hade filmat förut och som gav mig rollen i "Till det som är vackert". Det var jag som föreslog att hon skulle göra filmen på engelska, och jag åker direkt tillbaka till den inspelningen när jag lämnar Venedig.

Bygger på: Romanen Fyren mellan haven av ML Stedman.

Manus och regi: Derek Cianfrance.

Handling: En fyrvaktare och hans hustru räddar en baby ur en kringdrivande roddbåt vid kusten i Australien. De tar hand om och uppfostrar flickan som om det vore deras eget.

Huvudrollsinnehavare: Alicia Vikander och Michael Fassbender.

Finsk premiär: 4.11.

Snart semester

Vikanders arbetstakt de senaste åren har varit hisnande.

– Jag har jobbat i fem och ett halvt år i princip utan stopp. Nu ska vi göra färdigt Euphoria, och sedan tar jag lite ledigt fram till slutet av året då jag börjar med Tomb Raider. Den håller vi på med fram till i april nästa år.

Någon stuntträning inför den actionfilmen, som ska regisseras av norrmannen Roar Uthaug, har hon inte börjat med ännu.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning