Alicia Vikander: "Fantastiskt att premiären är här"

Euforia är den tredje långfilm som Alicia Vikander gör tillsammans med Lisa Langseth. Bild: Christopher Katsarov

Lisa Langseths Euforia har precis haft världspremiär på filmfestivalen i Toronto. TT träffade regissören på plats tillsammans med Alicia Vikander som spelar en av huvudrollerna.

– Det är alltid nervöst när man sitter i publiken för första gången, säger Alicia Vikander dagen efter premiärkvällen på Winter Garden Theatre. Den svenska Hollywoodstjärnan har ett pressat schema när vi träffas i en hotellbar i centrala Toronto, men verkar glad över att vara tillbaka på festivalen.

– Det är en häftig upplevelse och särskilt när jag kände att filmen landade och det var väldigt fina reaktioner efteråt. Det är också en väldigt engagerad publik på den här festivalen. Det är fantastiskt att vi får ha premiären här, säger Vikander

Lisa Langseth tycker att festivalen i Toronto är mer avslappnad och mindre snobbig än många andra prestigefestivaler där kändisfaktorn brukar vara viktigare.

Lyxresort för dödshjälp

Euforia visas i den tre år färska tävlingssektionen Platform, och handlar om systrarna Ines (Alicia Vikander) och Emilie (Eva Green), som träffas efter en längre tid ifrån varandra. Emilie har bjudit med sin konstnärssyster på en resa med okänt mål och Ines förväntar sig en spaupplevelse, men resmålet i en vacker avlägsen skogsglänta visar sig vara en lyxresort för dödshjälp. Ines och Emilies relation ställs på sin spets då Emilie använder tillfället för att skuldbelägga sin syster för gamla släkttragedier.

Euforia är Lisa Langseths första engelskspråkiga film. I filmen medverkar förutom Alicia Vikander bland andra Eva Green och Charles Dance. Arkivbild. Bild: Leif R Jansson/TT

– Filmen ställer många frågor kring vilken typ av relation man "bör" ha som familjemedlem, och kanske vilken typ av relation man väljer att ha, säger Alicia Vikander.

– Om det finns en massa måsten är det ju intressant för de är egentligen bara skapade av individen själv.

Första filmrollen

Lisa Langseth gav Alicia Vikander hennes första filmroll i Till det som är vackert (2010) och duon har arbetat tillsammans i Langseths Hotell (2013). Euforia är den första filmen som produceras genom Vikander egna produktionsbolag Vikarious produktions.

Den okonventionella skildringen av systrar var en stor anledning till att Alicia Vikander blev intresserad från början. Lisa Langseth menar dock att frågorna är universella när man gräver djupare.

– Hur mycket är jag ansvarig för mina egna känslor och hur mycket kan jag kräva att en annan person ska ta ansvar för det jag känner? Det är psykologiska frågor som rör alla typer av relationer, säger Lisa Langseth.

I Euforia spelar Alicia Vikander en konstnär som reser mot ett okänt mål tillsammans med sin syster. Pressbild. Bild: Pressbild

Euphoria är Lisa Langseth första engelskspråkiga film. I en av rollerna syns Charles Dance, kanske mest känd som den förmögne patriarken Tywin Lannister i Game of thrones. Här spelar han en annan förmögen patriark, som regisserar sina sista dagar i livet genom att flyga in ett rockband och manipulera sin image på Google för eftervärlden.

– Det var en fråga jag tyckte var intressant för att det ställer frågan om valfrihet till sin spets, valfrihet in absurdum, säger Lisa Langseth. Jag väljer det här och sen väljer jag att avsluta mitt liv. Den existentiella trösten som han vill ha kan man inte köpa.

Lisa Langseth om naturens roll i Euforia:

– Det var viktigt att ha en stark levande natur som har sitt eget universum. Naturen bryr sig egentligen inte om oss så länge den får leva. Det finns skönhet i det men också en brutalitet. Jag ville inte göra en miljö som var stel och steril. Det skulle lägga locket på den här hyllningen till livet. Naturen står för att vilja leva och till den platsen kommer människor som väljer att dö.

Alicia Vikander om den intensiva perioden under 25 inspelningsdagar:

– Jag själv tror att skådespelare är som galopphästar. Det är ett sprintlopp liksom. Jag har ett antal tagningar när jag har energi. Om man bara fortsätter är det lätt att såsa ut möjligheter. Det är viktigt att ta vara på de där första intuitiva känslorna, konstellationerna eller magin som sker på filmsetet.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning