Algfria badstränder i Helsingfors

Ännu är det algfritt på badstränderna i Helsingfors. Här stranden vid Sandudd. Bild: Laura Ukkonen/Lehtikuva

Badvattnet i Helsingfors är mellan 14 och 19 grader, till och med temperaturer på drygt 20 grader har uppmätts. Ännu är stränderna algfria.

Det är Helsingfors stad som tagit badvattensprov på samtliga 25 badstränder. Badsäsongen börjar den femtonde juni och håller på till slutet av augusti. Vanligtvis ökar algobservationerna på badstränderna i juli-augusti, men observationer kan göras tidigare om vädret är varmt.

Lotta Kivikoski är miljöinspektör på Helsingfors stad. Hon säger att badvattnets temperatur är normal för årstiden och att de första algerna brukar dyka upp runt juli-augusti, oftast under julimånad.

– Små mängder av alger kan förekomma tidigare, om det är väldigt varmt kan alger dyka upp mycket tidigare men vanligtvis sker det runt juli-augusti, tillägger Kivikoski.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46