Älgflugorna stortrivs i höst – parasiten har få naturliga fiender

En varm sommar har fått stora mängder älgflugor att kläckas på samma gång. Foto: Guido Bohne/Flickr/SPT Bild: Photographer: Guido Bohne/SPT

Den varma sommaren och en gynnsam vinter har fått antalet älgflugor att skjuta i höjden i höst.

– Vissa år finns det rikligt med älgflugor, på samma sätt som alla insektstammar varierar från år till år. I år råkade vara älgflugornas år, säger Reima Leinonen, miljöexpert vid Närings-, trafik och miljöcentralen i Kajanaland.

Vädret har också gynnat älgflugorna, vintern har varit snörik i stora delar av Finland och samtidigt har de fått njuta av en varm sommar.

– Den varma sommaren har fått älgflugorna att kläckas i stora mängder på en gång. Så den totala mängden verkar dessutom större eftersom de alla har kommit på en gång i år, säger Leinonen.

Älgflugorna sprider sig norrut

På grund av global uppvärmning sprider sig insekterna också norrut, med en takt på kring 50 kilometer om året. Enligt Leinonen finns älgflugorna framför allt där det finns älgar.

– De kan också använda renar eller hjortar som värddjur, men de föredrar älgarna som har tjockare päls som skyddar mot kylan.

Enligt Leinonen har älgflugorna få naturliga fiender som skulle hålla nere antalet. Näbbmöss och mesar äter dem, men inte i märkbara mängder. Det finns inte heller parasitsteklar som äter älgflugor, vilket är vanligt bland många andra insekter.

– I Sverige har de hittat en älg som hade omkring 20 000 älgflugor på sig, vilket helt klart är ett stort stressmoment för djuret.

Harakiri att landa på människor

Älgflugor söker sig ibland till människor, men enligt Leinonen kan larverna inte utvecklas på en människa.

– Att landa på en människa är rena rama harakiri för en älgfluga, för när de landar tappar de vingarna och kan inte söka efter ett annat värddjur. Det är egentligen en bra sak för det betyder att de inte sprider sjukdomar.

Det händer att älgflugorna sticker vissa människor, medan de lämnar andra i fred.

– Vissa personer lockar till sig betydligt fler älgflugor än andra. Vad det beror på är ett mysterium. Mig bryr de sig inte alls om, säger Leinonen.

Hur kan man skydda sig mot älgflugorna?

– Stanna inne, säger Leinonen med ett skratt.

Täckande kläder och en insekthatt kan också vara bra om man vill ut och plocka svamp eller bär.

– Jag har hört att vissa sorters insektmedel fungerar, men jag har inte prövat det själv eftersom jag inte behöver det.

Älgflugorna är tåliga kräk, så enligt Leinonen lönar det sig också att undersöka kläderna noggrant efter att man har varit ute i skogen.

– Jag har till och med sett en rackare överleva och krypa i väg efter att ha blivit tvättad med jaktrocken i tvättmaskinen.

Älgflugan spred sig till Finland på 1960-talet från sydost.

De sprider sig norrut med en takt på kring 50 kilometer per år.

Älgflugor parar sig och söker sig sedan till älgar eller andra värddjur.

När de hittar ett värddjur tappar de vingarna och börjar suga blod medan de utvecklar en larv åt gången som de släpper till marken som puppor.

Det kan finnas 10 000 älgflugor på en älg och det har påträffats en älg i Sverige med hela 20 000.

Parasiterna kan landa på och sticka människor, men överlever inte och kan inte utveckla larver på en människa.

Källa: Evira och NTM-centralens miljöexpert Reima Leinonen

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning