Algeriska demokratiaktivister frisläppta

Demonstranter som i höstas krävde att journalisten Khaled Drareni släpps fri. Detta har nu skett genom en fängelseamnesti för människor som gripits i samband med protester. Bild: Toufik Doudou/TT-AP

Över 30 personer släpptes ur fängelse i Algeriet under fredagen.

Detta efter det att president Abdelmadjid Tebboune i torsdags beordrade frigivningen av omkring 60 personer som fängslades i samband med protesterna 2019, då företrädaren Abdelaziz Bouteflika tvingades bort från makten.

En av de frisläppta är journalisten Khaled Drareni, grundare av en nyhetssajt samt korrespondent för franska TV5-Monde och för Reportrar utan gränser (RSF). Han greps i samband med att han rapporterade om en regimkritisk demonstration förra året.

"Han dömdes till två års fängelse för att ha uppmuntrat till en olaglig demonstration och för att ha uppviglat till uppror gentemot staten. Detta trots att han bara gjorde sitt arbete som journalist. Det är otroligt skönt att han nu är fri, och en seger för pressfrihet och oberoende journalistik, i inte bara Algeriet, utan i hela Nordafrika", säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige i ett pressmeddelande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning